Patanjali, binecunoscutul autor de acum cativa mii de ani al „Yoga Sutra” (lucrare de bază în filosofia yoga) explica faptul ca motivul de baza al nefericirii, constiente sau nu, este ignoranta veritabilei naturi proprii. Pana ce fiinta nu-si cunoaste natura sa proprie, vor exista totdeauna tensiuni si nefericiri, intr-o forma sau alta.
„Ignoranta poate fi definita prin faptul de a privi drept nepieritor ceea ce este efemer, drept pur ceea ce este impur, drept fericire ceea ce este nefericire, drept sine ceea ce este non-sine”, spune el. Ignoranta este necunoasterea naturii veritabile a fiintei. Aceasta este cauza profunda a nefericirii.
De fapt, mintea insasi este o sursa de ignoranta, deoarece ea lucreaza pe principiul separarii si diferentelor. Ignoranta este treptat dizolvata prin patrunderea naturii mintii si, eventual, trecerea dincolo de minte. Mintea este aceea care realizeaza falsa identificare a constiintei cu mintea-corp. Cand separarea constiintei de minte-corp este realizata, atunci fiinta se indreapta spre distrugerea ignorantei sale fundamentale si deci a tuturor celorlalte cauze ale nefericirii.
Ignoranta duce la egoism. Acest lucru este explicat de Pantajali: „Egoismul poate fi definit ca fiind identificarea gresita a vazatorului (purusha) cu instrumentul minte-corp.” Oamenii se identifica in mod fals cu mintea-corp; acest lucru produce un puternic simt al individualitatii. Fiecare incearca sa-si impuna propria vointa asupra altora in scopuri egoiste. El cauta placerea personala cu orice pret. Pretul este in general frustrarea si nefericirea, deoarece ego-ul nu poate fi niciodata satisfacut.
Simtul ego-ului duce la aversiune si atasament fata de lucrurile materiale. Atasamentul poate fi definit ca fiind cautarea placerilor lumii. Aversiunea poate fi definita ca fiind repulsia fata de lucrurile lumii.
Aceste tensiuni, atasamentul si aversiunea, placerea si neplacerea, duc la un conflict continuu si nefericire in viata, deoarece situatiile vietii rareori, ca sa nu spunem niciodata, asigura satisfacerea nevoilor personale. Aceste placeri si neplaceri duc la frica de moarte, deoarece fiinta doreste sa-si continue status-quo-ul de placere si individualitate.
Patanjali spune: „Frica de moarte este o forta inerenta si dominanta in toate fiintele, chiar si la cele foarte invatate”.Acest lant de cauze ale tensiunilor si nefericirii este foarte rational. Ignoranta duce la egoism; egoismul duce la placeri si neplaceri si acestea duc la frica de moarte.
Indepartarea ignorantei si a tuturor celorlalte tensiuni duce la fericirea perfecta. Cum se face acest lucru? „Aceste cauze de nefericire pot fi anihilate prin resorbtia lor in sursa care le-a produs si prin indepartarea starilor mentale asociate, prin meditatie”. Astfel, tensiunile pot fi indepartate prin explorarea mintii cu ajutorul tehnicilor meditative.