Ştiinţa ne spune că Galileo Galilei a construit acum peste 400 de ani primul telescop, arătând astfel că ceea ce numim „Calea Lactee” e o masă de milioane de stele, ce nu se pot distinge cu ochiul liber. Se crede totuşi că astronomii antichităţii au cunoscut acest adevăr cu mii de ani înaintea noastră. Gigantica piramidă a lui Keops, ridicată acum 5.000 de ani, dovedeşte că arhitecţii egipteni, posedau cunoştinţe astronomice şi matematice de o profunzime şi precizie, ce uimesc pe savanţii moderni.
Statuile asiriene ridicate cu mii de ani înainte, cuprind reprezentările unui corp ceresc încercuit de un inel, ce pare să fie planeta Saturn. Ori, acest fapt n-ar fi ajuns la cunoştinţa oamenilor din vechime, decât privind astrul printr-un telescop. Aşadar, afirmaţia istoricilor care pretind că telescopul e cunoscut numai de peste 400 de ani, pare a fi absurdă. Totodată, e posibil ca instrumentele de precizie, ce au permis construirea piramidei lui Keops, să nu fi fost inventate de vechii egipteni.
Dar atunci, care e originea ştiinţei lor? A existat oare o rasă de oameni superiori care s-au strecurat cândva în Egipt, aducând cu el acel minunat capital de cunoştinţe şi de realizări ştiinţifice? Şi cum de au dispărut de pe suprafaţa Pământului, fără să lase vreo urmă?
Dacă un Einstein, un Tesla sau oricare alt geniu inventiv al epocii noastre ar face un salt de 50.000 ani în trecut, cu tot bagajul lor ştiinţific, dar cu mâinile goale, ar fi fericiţi să reuşească viaţa trogloditului. Neexistenţa laboratoarelor, a minelor şi a uzinelor, le-ar reduce realizările la foc, la arc şi săgeată, la cultivarea câtorva cereale şi poate la domesticirea a câte unui animal. S-a întâmplat însă, ca într-o epocă preistorică, oameni lipsiţi de înlesnirile tehnicii să găsească totuşi dezlegarea multora din enigmele Universului. Marele echipament mecanic pe care se bazează progresul ştiinţei moderne, e în mare parte inventat sau perfecţionat de circa 100 de ani. Se naşte acum următoare întrebare: a evoluat oare şi intelectul omului?
Atunci când ne gândim la oamenii tavernelor, ne închipuim de obicei fiinţe sălbatice, dotate cu creiere reduse, în cranii mici şi dure. Mulţi din el erau astfel, dar că mii de ani înainte de prima însemnare istorică, a existat o rasă europeană de oameni ai cavernelor, cu creiere mai dezvoltate şi mai bine înzestrate decât media creierului de astăzi al omului.
Ce origine pot oare avea aceşti supraoameni care par să fi căzut subit într-o altă lume? Oare are legătură cu celebra Atlantida? Povestea spune că această mare insulă denumită „Colonadele de Vest ale lui Hercule”, ce s-a prăbuşit cu mult înainte de înregistrarea Greciei şi a Egiptului in istorie, a fost odată locuită de un popor de oameni superiori. Nu există cineva care să poată să spună ce au devenit aceste admirabile specimene umane, dar se prea poate ca ei să fie autorii ştiinţei pierdute. Craniile lor cel puţin erau destul de mari, pentru a adăposti creiere capabile de astfel de realizări.
În general, vedem că drumul până la confortabila civilizaţie modernă, de la omul cavernelor la omul modern s-a făcut cu mers de omidă. Progresul n-a fost însă constant; miraculoase salturi înainte au alternat cu căderile înapoi. În vechime, grecii uimeau lumea nu numai prin manifestările lor literare şi artistice, dar şi cu descoperirile ce formează astăzi bazele ştiinţei noastre. Se credea că omenirea atinsese culmile civilizaţiei, dar câteva secole mai târziu lumea cădea în întunericul şi în mizeria medievală.