Cina cea de Taină cu Iisus este una dintre poveștile reprezentative din Biblie. Două mii de ani mai târziu, arheologii cred că au găsit locația exactă a casei în care a avut loc Cina cea de Taină. Astfel, ei cred că cina biblică a avut loc în „Camera de sus” a unei case cu două etaje, cu pereți de calcar și un acoperiș înclinat roșu. Această clădire încă se află în orașul Ierusalim.
Cert este că locul Cinei Taine a fost înfățișat în detaliu pe mai multe opere de artă datând cel puțin din secolul al IV-lea î.Hr. Biblia a descris, de asemenea, în detaliu povestea Cinei celei de Taină din anul 33 d.Hr., când Isus s-a adunat cu cei 12 apostoli ai săi și a spus că unul dintre ei îl va trăda, iar moartea Sa era inevitabilă.
Se știe că această cameră de sus a clădirii biblice era o sală de rugăciune care putea găzdui mai mult de 120 de persoane. Luca 22:11-13 a descris pe scurt această cameră, când Isus a cerut o cameră de sus mare, mobilată, unde el și ucenicii săi să poată lua masa de Paște: „Şi spuneţi stăpânului casei: Învăţătorul îţi zice: Unde este încăperea în care să mănânc Paştile cu ucenicii mei? Şi acela vă va arăta un foişor mare, aşternut; acolo să pregătiţi. Iar, ei, ducându-se, au aflat precum le spusese şi au pregătit Paştile.”
„Camera de sus” este situată în orașul vechi al Ierusalimului de pe Muntele Sion, care se află deasupra porții de sud. Coloanele susțin tavanul boltit și acoperișul roșu înclinat al clădirii.
În 1884, creștinii ortodocși greci au găsit una dintre cele mai vechi hărți ale Ierusalimului. Descoperirea a fost făcută în timpul construcției unei noi biserici în Madaba, Iordania. Harta a fost creată în 560 d.Hr. ca o reprezentare a Țării Sfinte, având Cardo Maximus (strada principală) care se afla în centru, precum și două structuri sacre la capătul sudic (dreapta jos), identificabile prin acoperișurile lor roșii. Toate obiectele au fost etichetate în limba greacă, inclusiv Poarta Damascului și pătratul din partea stângă, Poarta Jaffa de sud în partea de jos și Bethleem în partea dreaptă.
Cladirea inconjurata cu rosu ar fi locul „Cinei cea de Taina”. Sursa: biblicalarcheology.org
Dar abia în 2017, cercetătorul de la Universitatea din Carolina de Nord, David Christian Clausen, a observat ceva neobișnuit pe hartă. Clădirea avea același acoperiș roșu înclinat ca și „Camera de sus” și era situată în același loc. Acesta este ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că această „Cameră de sus” a fost locul Cinei celei de Taină, dar încă mai erau necesare dovezi. Și au apărut într-un desen din secolul al VI-lea, descoperit în Italia în 1846. Desenul îl înfățișează pe Iisus călare prin poarta de sud a orașului pe un măgar, cu „Camera de sus” în fundal.
Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) a decis să testeze teoria în 2019 folosind tehnologia laser și imagini fotografice avansate. Folosind tehnologia, oamenii de știință au vrut să înlăture toate renovările pe care le-a suferit „Camera de sus” de-a lungul anilor pentru a vedea cum a fost în timpul Cina cea de Taină.
„M-am simțit de parcă eram în cartea lui Dan Brown – „Codul lui Da Vinci”. Existau simboluri antice de descifrat”, a spus Amit Reem, arheolog din districtul Ierusalim la Autoritatea pentru Antichități din Israel.
Cercetătorii au cartografiat fiecare colț al camerei, pentru a crea un model precis al spațiului, care a evidențiat caracteristici interesante ale Camerei de sus. Au observat opere de artă puțin cunoscute, cum ar fi simbolurile Agnus Dei sau „Mielul lui Dumnezeu” și Leul lui Iuda pe tavan. Leul era simbolul regelui David și, conform scripturilor antice, Iisus era un descendent al regelui David.
Arheologii trebuie încă să facă mai multe cercetări pentru a fi convinşi 100% că acela ar fi fost locul Cinei celei de Taină.
Tavanul boltit al Camerei de Sus. Sursa: biblicalarcheology.org
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailymail.co.uk