Imagine: generata de Microsoft Designer
O nouă lucrare „Nature” a concluzionat că Ultimul strămoș universal comun (LUCA – Last Universal Common Ancestor) al vieții pe Pământ a existat între 4,09 și 4,33 miliarde de ani în urmă, la doar câteva sute de milioane de ani după impactul de formare a Lunii. Pământul s-a format acum 4,57 miliarde de ani. În urma coliziunii care a dat naștere Lunii, când Pământul avea 60-175 de milioane de ani, temperatura Pământului a atins aproximativ 2.300 de grade Kelvin, fiind prea fierbinte pentru ca apa lichidă să susțină chimia vieții așa cum o știm. A fost nevoie de zeci de milioane de ani pentru ca Pământul să se răcească semnificativ. Descoperirea cristalelor de zircon în Australia de Vest (4,4 – 4 miliarde de ani în urmă), confirmă prezența apei lichide în timpul de apariție lui LUCA.
ADN-ul tuturor organismelor vii de astăzi, de la E. coli la oameni, poate fi urmărit până la LUCA. Noul studiu arată că LUCA era un organism complex, nu foarte diferit de procariotele moderne și că poseda un sistem imunitar timpuriu pentru a lupta împotriva virușilor. Începutul timpuriu al vieții pe Pământ sugerează că a început rapid în condiții similare pe alte planete. Există dovezi definitive că Marte timpuriu a găzduit o atmosferă și corpuri vaste de apă lichidă similare Pământului. Formarea timpurie a vieții pe Pământ sugerează că viața ar fi putut începe chiar mai devreme pe un Marte care s-a răcit mai rapid. Acest lucru implică faptul că LUCA s-ar fi putut forma mai întâi pe Marte și apoi s-a transferat pe Pământ în interiorul rocilor. Fezabilitatea transferului de viață între Marte și Pământ, denumit „panspermie”, este demonstrată de meteoritul marțian ALH84001 care a fost descoperit în Antarctica în 1984.
Dacă LUCA a fost livrat pe Pământ de pe Marte, atunci suntem cu toții marțieni. În acest caz, primul astronaut din sistemul solar ar fi fost LUCA din rocile marțiane, cu mult înainte ca Yuri Gagarin să se aventureze în spațiul cosmic în 1961. În cazul în care viața terestră își are originea pe Marte, ambiția lui Elon Musk de a stabili o bază marțiană în câteva decenii este echivalentă cu dorința de a ne întoarce la casa copilăriei noastre.
Dacă Marte nu și-ar fi pierdut niciodată atmosfera, ci ar fi dat naștere unei vieți complexe așa cum a făcut Pământul, atunci civilizațiile tehnologice contemporane s-ar fi putut dezvolta independent atât pe Marte, cât și pe Pământ. Imaginați-vă o realitate virtuală în care atât Marte, cât și Pământul au dezvoltat viață inteligentă în același timp, din însămânțarea simultană de către același LUCA, iar civilizațiile tehnologice de pe ambele planete ar fi fost angajate într-o cursă a înarmărilor de îndată ce s-au detectat reciproc cu telescoapele lor…
Sursa: studiul ştiinţific „Metabolism, genome and age of the last universal common ancestor” / nature.com