Ceea ce vedeţi în această imagine este fotografia celui mai rece punct cunoscut din Univers. Nebula Boomerang are o temperatură de doar 1 Kelvin, adică, prin conversie, de -272,15 grade Celsius. Este foarte aproape de „zero absolut” – temperatura față de care nimic nu poate fi mai rece și la care în substanță nu mai există energie sub formă de energie internă – aceasta fiind de 0 Kelvin / -273,15 ° Celsius.
Scara Kelvin este o scară de temperatură termodinamică (absolută) unde temperatura de zero absolut (0 K) este cea mai scăzută temperatură posibilă, nimic neputând fi răcit mai mult, iar în substanță nu mai există energie sub formă de căldură. Unitatea de măsură a scării Kelvin este kelvinul (simbol: K), care este unitatea de temperatură în SI și este una din cele șapte unități de măsură fundamentale.
Dar, dacă vorbim de fenomene artificiale, produse în laborator, cel mai rece loc din Univers a fost obţinut pe Pământ. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Bremen (Germania) au atins o temperatură de 38 de picokelvin (pK), care este la doar 38 de trilioane de grad peste zero absolut, obținută prin utilizarea unui sistem de lentile cu undă de materie în domeniul timp pentru a răci atomii de rubidiu într-un Condensat Bose-Einstein.