Imaginați-vă șocul de a crește într-o familie iubitoare cu oameni pe care îi numiți „mamă” și „tată” și apoi, dintr-o dată, aflați că sunteți de fapt adoptat! Același sentiment de șoc a apărut cu circa 20 de ani în urmă când oamenii de știință au anunțat că Soarele, Luna, planeta noastră și celelalte planete nu fac parte din galaxia numită Calea Lactee, ci noi aparținem de fapt unei galaxii pitice numite Săgetătorul! Cum aşa? (vă veţi întreba).
Folosind volume de date de la Two-Micron All Sky Survey (2MASS), un proiect major de supraveghere a cerului în lumină infraroșie, condus de Universitatea din Massachusetts, astronomii au răspuns la întrebări care i-au derutat pe oamenii de știință de zeci de ani și demonstrează că propria noastră galaxie o consumă pe una dintre vecinii ei într-o etapă dramatică de „canibalism galactic”. Studiul publicat în „Astrophysical Journal”, este primul care cartografiază întreaga întindere a galaxiei Săgetătorul și arată în detaliu modul în care resturile sale se înfășoară și trec prin Calea Lactee. Galaxia Săgetătorul are o masă de 10.000 de ori mai mică decât Calea Lactee, așa că este „înghițit” de Calea Lactee mai mare.
Un sondaj digital în infraroșu al întregului cer a fost realizat în 2003. Echipe de la universitățile din Virginia și Massachusetts au folosit un supercomputer pentru a sorta jumătate de miliard de stele pentru a crea o nouă hartă stelară care arată sistemul nostru solar (cerc galben) care este exact la răscrucea de drumuri unde cele două galaxii se unesc.
Galaxia Săgetătorul a fost descoperită de o echipă britanică de astronomi în 1994. Faptul că galaxia noastră, Calea Lactee, este văzută pe cer într-un anumit unghi i-a nedumerit întotdeauna pe astronomi. Dacă am provenit din Calea Lactee, ar trebui să fim orientați spre ecliptica galaxiei, cu planetele aliniate în jurul Soarelui nostru în aproape același unghi în care Soarele nostru se aliniază cu Calea Lactee. În schimb, așa cum a sugerat pentru prima dată cercetătorul Matthew Perkins Erwin, unghiul ciudat sugerează că Soarele nostru este influențat de un alt sistem. De cel puţin 2 decenii, știm acum despre ce este vorba. De fapt, noi aparținem galaxiei pitice Săgetătorul.