Olympus, Tymbark, Pfanner…sunt cateva din marcile prezente pe piata romaneasca si care pretind ca iti ofera suc de portocale 100% natural. Pe etichetele lor apare scris, de obicei: „fara aditivi sau conservanti”. Dar, desi poate ca acele marci iti ofera sucul din portocale natural, totusi, putini stiu faptul ca gustul lor are mai mult de-a face cu chimicalele decat cu natura.
Dar cum este facut sucul de portocale? Ne explica Alissa Hamilton, doctor in alimentatie, de la Institutul American de Agricultură şi Politici Comerciale, în noua sa carte „Tot ce nu stiti despre sucul de portocale”. Pentru un mare producator de suc natural de portocale, dupa ce sucul din portocale este stors, el este pastrat in tancuri uriase, in care oxigenul este indepartat, pentru ca lichidul sa tina pana la un an fara sa oxideze.
Iata cum explica doamna Hamilton intreg procesul fabricatiei sucului de portocale:
„Tehnologia presupune o pastrare aseptica, ce implica scoaterea oxigenului din suc, un proces denumit ‘dezaerare’, asa ca sucul nu se va oxida, putand tine pana la un an. Atunci cand sucului i se scoate oxigenul, ramane, de asemenea, si fara aroma specifica. De aceea, companiile producătoare de sucuri angajeaza companii de parfumuri si arome, ca Christian Dior sau Kelvin Klein, pentru ca sucul sa miroase si sa aiba un gust de prospetime”.
Deci, pana la urma, se adauga tot chimicale! Adica parfumul cu care ne dam noi pe haine ca sa mirosim bine! Ce contine o mulţime de chimicale… Ce chimicale se adauga sucului de portocale? Etil butirat (CH3CH2CH2COOCH2CH3), ce este una dintre cele mai folosite substante chimice in parfumuri si arome.
Si asta nu e totul. In procesul de stoarcere, portocalele sunt date cu spray ce contin inhibitori de colinesteraza, niste enzime adaugate pentru a stoarce absolut totul din portocale. Dar acesti inhibitori sunt neurotoxine, iar ei ajung in fructul de portocale pe care noi apoi il consumam. Si apoi ne miram de ce ne mai imbolnavim…
Asadar, noi va sfatuim sa renuntati la toate sucurile de portocale ambalate, care le cumparati de la magazine si sa va faceti singuri, acasa, sucul proaspat de portocale. Cu un storcator manual sau electric, va iese un suc cu adevarat 100% natural.