Uita de suplimente nutritive sau de cure se slabire; natura iti ofera tot ce ai nevoie, doar sa stii sa alegi. Stabileste-ti doar telurile si ai grija sa incluzi in alimentatie produsele (naturale) care te pot ajuta sa-ti rezolvi sau sa preintampini anumite probleme de sanatate. Exista alimente care care te feresc de diabet, cancer sau probleme de inima, alimente care iti fortifica sistemul imunitar, care iti fac pielea matasoasa sau te ajuta sa slabesti ori sa-ti mentii greutatea. Totul e sa stii proprietatile fiecaruia si sa actionezi in consecinta.
1) Ouale
Galbenusul de ou este plin de nutrienti esentiali, dar nu foarte accesibili, care te ajuta sa previi cancerul de san. In plus, contine antioxidanti care previn instalarea cataractei. Chiar daca multi se feresc de oua gandindu-se ca acestea nu fac decat rau inimii, in realitate ele sunt sanatate curata. Totusi, cei care au probleme cu inima ar trebui sa se limiteze la unul sau doua oua pe saptamana. Restul, pot consuma chiar si cate un ou zilnic; studiile au aratat ca nu exista risc de stop cardiac sau atac cerebral. Daca vrei sa faci omleta, foloseste un ou intreg si albusurile de la alte doua, pentru a tine colesterolul sub control.
2) Iaurtul
Este excelent ca si resursa de calciu, fiind si bogat in bacterii care intaresc sistemul imunitar. Opteaza pentru iaurtul simplu pentru ca are de doua ori cantitatea de proteina continut de cel dulce, iar un sfert dintre femei nu au parte de cantitatea optima de calciu pe zi.
3) Lapte fara grasimi
Studiile au aratat ca laptele e bun nu doar pentru calciul continut, necesar oaselor, dar si pentru capacitatea sa de a lupta cu grasimile. O cercetare recenta realizata de Universitatea Tennessee a aratat ca persoanele obeze care au urmat o dieta saraca in calorii, dar bogata in calciu, au pierdut cu 70% mai multa greutate decat cei care nu au avut parte doar de o dieta saraca din punct de vedere caloric. Vitamina D din lapte nu numai ca ajuta organismul sa absoarba calciul, dar este si un nutrient in toata regula. Iar un nivel adecvat de Vitamina D reduce riscul de boli cardiace si de cateva tipuri de cancer, inlatura durerea si chiar previne depresia.
Cateva picaturi de lapte peste cafeaua de dimineata nu sunt de ajuns pentru a obtine cantitatea de calciu si de Vitamina D suficienta. Bea un pahar de lapte dimineata si inca unul seara.
4) Carne de vita
Este una dintre cele mai bune surse de fier, care se absoarbe si foarte usor de catre organism. Nu uita ca un deficit de fier poate duce la anemie. Chiar si numai 30 de grame de carne de vita zilnic pot face diferenta. In plus, carnea de vita abunda in zinc (deficitul de zinc, chiar si minor, da probleme de memorie) si complexul de vitamine B, care iti ajuta organismul sa transforme hrana in energie.
5) Fasolea
E greu de imaginat un aliment mai complex si hranitor decat fasolea. O singura cescuta de fasole gatita ofera 17 grame de fibra. Contine, de asemenea, proteine si zeci de nutrienti de care majoritatea femeilor duc lipsa, cum ar fi calciul, potasiul si magneziul. Studiile leaga consumul de fasole de un risc redus al bolilor de inima, diabet de tip 2, hipertensiune si cancer la san sau colon. Specialistii recomanda aproximativ 3 cesti de fasole gatita pe saptamana.
6) Nucile si migdalele
30 de grame de nuci reduc riscul de boli de inima si diabet, fiind si bogate in acizi grasi omega 3. Migdalele sunt la fel de bogate in polifenoli ca si o ceasca de ceai verde si o portie de broccoli gatit in aburi, la un loc. Ambele ajuta la scaderea colesterolului, daca sunt consumate cu moderatie.
7) Spanacul
In afara de faptul ca intr-adevar ajuta muschii, spanacul, prin luteina continta, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, a vederii, prevenind totodata stopul cardiac. Este, de asemeana, bogat in fier si acid folic.
8 ) Rosiile
Licopenul, antioxidant care se gaseste din abundenta in rosii, protejeaza de bolile de inima si de cancerul la san. Pentru un efect maxim, ar trebui consumate in stare naturala si nu in sosuri dulci.
9) Cartofii dulci
Sunt o sursa excelenta de Vitamian A, nutrient esential care protejeaza ochii, pielea, sitemul urinar si tractul intestinal. Vitamina A este sintetizata din beta-caroten, care se mai gaseste in morcovi si pepene galben. Insa cartofii dulci sunt cei mai bogati in beta-caroten.
Inlocuieste cartofii prajiti cu unul copt, care contine doar 130 de calorii, dar iti furnizeaza 80% din necesarul zilnic de Vitamina A.
Sursa: www.ziare.com