Multi dintre noi consuma alimente fierte sau prajite, cu ajutorul focului, a cuptorului electric sau a cuptorului cu microunde. Dar, acest lucru nu ajuta la o sanatate mare a organismului, ci, din contra. Introducerea in organism a alimentelor preparate cu ajutorul focului (oricare ar fi natura lui) declanseaza imediat o reactie de autoaparare, asemanatoare cu cea intalnita in bolile infectioase (cresc limfocitele la peste 10.000/mm3 timp de 3-4 ore, in functie de calitatea alimentelor consumate).
Enzimele, considerate elixirul vietii, se distrug la temperaturi intre 45-55 grade Celsius. De aceea, orice mancare preparata bine cu ajutorul focului este, de fapt, o “hrana moarta”. Vitamina B1, care este termolabila, este distrusa aproape in totalitate prin procesele termice. Dar si prin expunerea la soare a alimentelor se pierd o serie de vitamine, cum ar fi B2 si B6.
Pentru mentinerea sanatatii cruditatile trebuie sa reprezinte 80% din totalul alimentelor consumate intr-o zi. Experienta zilnica a fiecaruia dintre noi demonstreaza ca mesele vegetale (formate din cruditati) necesita un aport cantitativ mai mic fata de cele in care alimentele sunt pregatite termic. De aceea, este ideal sa incepeti orice masa cu cruditati („hrana vie”) si este minunat daca pastrati un timp de cel putin 30 minute inainte de a consuma alimente tratate termic.
Muschii sunt cei mai receptivi la realimentare, dupa un efort fizic, dar si in stare de oboseala psihica. Fructele, sucul din fructe proaspete, bauturile energizante sunt mult mai bine tolerate si mai cu folos pentru organism fata de friptura cu cartofi si salata sau alta mancare trecuta prin foc. Dupa consumul alimentelor pregatite termic trebuie evitat consumul cruditatilor. Marul sau orice alt fruct consumat la sfarsitul mesei este contraindicat intrucat isi pierde calitatile naturale, dezvolta fermentatie si perturbarea profunda a digestiei (bolboroseala intestinelor, ragaiala).
Cuptorul cu microunde modifica structural moleculele alimentelor preparate conducand, astfel, la deteriorari profunde ale starii de sanatate, manifestate prin nervozitate: insomnie, insatisfactie etc. Alimentele fierte, fripte sau pregatite pe gratar sunt mai bine suportate decat cele prajite, deoarece acestea sunt saturate in grasimi si se absorb greu. De asemenea, ele necesita un efort secretor major din partea ficatului, vezicii biliare, a pancreasului si a intestinelor. In concluzie, alimentele prajite sunt mult mai indigeste (deci, atentie la cartofii prajiti!).