Arca lui Noe a ajuns, de fapt, pe Muntele Zagros şi nu pe Ararat? S-au înşelat „editorii” Bibliei?

Simpla invocare a numelui de Ararat trezește o suită de asociații, toate legate de mitul biblic al potopului, de Noe – cel care a salvat toate viețuitoarele de pe Pământ şi de corabia sa care în cele din urmă a ancorat pe acest munte. Muntele Ararat, care permanent are crestele acoperite de zăpadă, are de fapt două vârfuri: Araratul mare și Araratul mic. Primul are o înălțime de 5.165 metri, iar al doilea – 3.925 metri. Același nume să-l fi purtat oare și în îndepărtata antichitate?
Evident că doar o anchetă toponimică, etimologică și mitologică în izvoarele scrise ale vremii ar fi putut lămuri aspectele legate de identificarea faimosului munte. Încă în 1901, în lucrarea „Mituri babiloniene și primele capitole ale Genezei”, publicată la Paris, cercetătorul Alfred Loisy crede că povestirea biblică nu ar fi decât o reluare a unui vechi mit sumero-babilonian și că între cele două legende există similitudini frapante mai ales în privința detaliilor „epice”. În textul sumero-babilonian, corabia îi aparține lui Utnapiștim, care a poposit în cele din urmă pe un munte numit Nisir, ceea ce în limba akkadiană înseamnă „muntele salvării”. Același savant a localizat acest munte în lanțul muntos Zagros, care separă Iranul de Irak.
Atunci, de ce în Biblie avem termenul de „Ararat”, care apare menționat în următoarele contexte: „munții Araratului”, „pământurile Araratului” și „regatul Araratului”. Descoperirea de către arheologi la poalele Caucazului a regatului Urartu a ușurat mult problema identificării toponimului. S-a demonstrat că prin Urarat trebuie să înțelegem tocmai acest regat care în primele secole ale mileniului I î.Hr. intrase într-un puternic conflict cu Asiria. Biblia nu a menționat numele muntelui Nisir, denumire care nu mai spunea nimic evreilor, întrucât Asiria dispăruse. Poate că cronicarul care a scris (sau copiat) Biblia s-a mulțumit numai să numească țara muntoasă înspre care se găsea acest munte, adică tocmai Urartu.
Ararat ar putea fi, aşadar, forma ebraică a numelui unui puternic regat, Urartu, întrucâtva de la sine, în mentalitatea comună a vremii s-a operat localizarea și identificarea acestui munte, aparținând țării Urartu, cu muntele cel mai impresionant din zonă și care a ajuns să fie numit Ararat, același care poate fi admirat de oricine în inima înaltului platou armean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate