Aromaterapia

Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care utilizeaza uleiurile esentiale (uleiuri eterice aromatice) obtinute din plante in vederea ameliorarii sau chiar vindecarii diverselor afectiuni. Uleiurile esentiale vin sa echilibreze vibratia energetica a corpului si pot fi utilizate intern sau extern, având un puternic efect bactericid, dezinfectant, relaxant, antispastic. Esentele folosite in aromoterapie trebuie sa fie naturale si nu produse sintetice, pentru a putea avea efectele terapeutice scontate. Se folosesc uleiuri eterice din levantica, cimbru, busuioc, rozmarin etc.Virtutile plantelor aromatice care contin uleiuri esentiale sunt cunoscute si folosite înca dinainte de Hristos. În Egiptul antic tamâia era arsa în temple pentru purificarea mintii, esentele erau folosite pentru îmbalsamare, iar romanii si grecii foloseau uleiurile esentiale si plantele aromate pentru masaje si bai.
Aromele pot fi folosite sub forma de uleiuri (pentru baie, masaj, comprese, inhalatii), esente volatile (elibereaza arome prin vaporizare in lampi odorizante), betisoare parfumate sau ierburi uscate (elibereaza arome prin fumigatii). Esenta degajata prin vaporizare sau fumigatii actioneaza asupra nervului olfactiv care transmite creierului un semnal ce declanseaza, ca raspuns, un impuls asupra organismului sau psihicului. Esentele folosite pentru bai sau masaje actioneaza direct prin absorbtia lor in piele. Esentele aromatice nu produc obisnuintă si nu exercită efecte secundare nocive, proprii multor medicamente de sinteză.
Terapia cu uleiuri volatile se practica din cele mai vechi timpuri. Prima dovada scrisa a utilizarii aromelor in scop terapeutic dateaza din secolul al XVI-lea. Intr-un manuscris in limba latina, este precizat ca vindecatorul Paracelsus ii ajuta pe cei ce sufereau traume emotionale cu ajutorul unor picaturi extrase din petalele florilor. Trebuie amintit faptul ca, pana si in zilele noastre unele incaperi din piramidele egiptene si-au pastrat mirosul specific, aromat. Acest lucru dovedeste faptul ca aromoterapia era utilizata si studiata, inca din antichitate.
In ceea ce priveste actiunea terapeutica a unor uleiuri esentiale, extrase din diferite plante si flori, primele cercetari stiintifice dateaza din anul 1894 si au fost facute de J. Miguel.Se stie ca un anumit parfum poate genera un anumit efect asupra organismului datorita principiului rezonantei. Un anumit parfum poate genera un anumit gen de vise datorita principiului rezonantei.
Efectul aromelor: Este important ca dumneavoastra sa folositi muzica sau aromele dupa cum simtiti ca vi se potriveste sau în functie de anumite stari.Uleiul de menta – este indicat mai ales în zilele foarte calduroase deoarece da senzatia de racoare, de prospetime. Este de asemenea recomandat persoanelor mai “încinse” deoarece este asemenea unui dus racoros diminuând iritabilitatea si nervozitatea.Uleiul de busuioc – este indicat mai ales persoanelor foarte obosite sau astenice deoarece combina într-un mod nemaiîntâlnit efectul de relaxare cu cel de revitalizare si chiar cu cel de stimulare.Uleiul de lamaie – este preferat de persoanele care sufera de pe urma traiului sedentar deoarece are o aroma care confera prospetime, limpezime si claritate creând o stare de destindere asociata cu buna dispozitie.Uleiul de portocala – produce o stare de multumire, de intimitate usureaza somnul.Uleiul de lavanda – calmeaza tensiunile psihice si favorizeaza trecerea gradata catre starea de somn. Acest ulei este preferat mai ales de femei deoarece are o aroma foarte rafinata, diafana.Uleiul de trandafir – folosit în doze mici confera o stare placuta de confort, înlatura tensiunea psihica si musculara, creeaza o predispozitie spre reverie. Este probabil cea mai rafinata aroma cu efect relaxant.Uleiul de brad – la fel ca si uleiul de pin transmite vigoare, confera un sentiment de siguranta si stabilitate. Este recomandat pentru persoanele care e simt slabite, fara vlaga.
Astfel, lamaia ajuta la concentrare, pe cand salvia este euforica si afrodisiaca. Lavanda elibereaza caile respiratorii si imbie somnul, menta calmeaza digestia si echilibreaza starea emotionala. Uleiurile de busuioc, portocale, chiparos, eucalipt, ace de brad sau de pin, ghimbir, fructe de ienupar, rozmarin si cimbru energizează si invigoreaza. Uleiurile de bergamota, de lemn de cedru, musetel, iasomie, neroli, paciuli, trandafir, lemn de trandafir, lemn de santal si ylang-ylang sunt calmante si relaxante si ne ajuta sa ne odihnim dupa o munca intensa. Cele de vanilia si ginsengul chinezesc cresc sexualitatea femeilor.

Pentru a va relaxa fizic si psihic folositi uleiurile de levantica, menta sau rozmarin. In scopul tratarii starii depresive puteti folosi uleiul de scortisoara, iasomie sau lavanda. In cazul problemelor cu memoria este recomandat uleiul de rozmarin. Pentru relaxare si reducerea iritabilitatii recomandam folosirea uleiului de musetel si levantica.
Modalitati de utilizare :
Pentru masaj se dilueaza 5 picaturi de ulei volatil la 10 ml ulei de masaj (de baza).
In baie se adauga 6-10 picaturi de ulei volatil pentru o baie calda, înainte de a intra în cada; agitati usor apa, pentru a se forma o pelicula omogena pe suprafata ei. Cu lampa de aromaterapie se vaporizeaza uleiul preferat, umplându-se vasul pe trei sferturi cu apa si 4 picaturi de ulei, dupa care aprindem lumânarea de dedesubt. Atentie, nu lasati lampa nesupravegheata. Pentru inhalare se pune o picatura de ulei volatil pe batista, pe perna, asternut sau chiar pe îmbracaminte sau se adauga mai multe picaturi într-un vas cu apa fierbinte si se inhaleaza aburul.
In aceasta terapie, desi se actioneaza doar asupra mirosului, se pot obtine efecte neasteptate si complexe. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca aromele actioneaza simultan pe toate planurile fiintei: in plan fizic, emotional, mental si chiar spiritual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate