Marturia sau Credinta Baha’i a fost fondata de Baha’u’llah (sec. XIX). Acesta a fost unul dintre adeptii lui Marza Ali Muhamad – un reformator siit din sudul Persiei, prigonit, inchis si exilat vreme de 40 de ani.
Adeptii considera ca toate religiile pleaca de la o sursa divina comuna. Respectul fata de celelalte religii ii face sa nu permita prozelitismul. Singura forma de atragere a unor noi membri poate fi exemplul personal al adeptilor sectei.
Religia baha’i afirma ca de-a lungul timpului, Dumnezeu a trimis oamenilor profeti pentru a le dezvalui vointa divina. Din acestia amintim pe Krishna, Moise, Iisus, Mahomed. Cartile sfinte ale tuturor religiilor nu se resping, ci se completeaza si se implinesc una prin cealalta. Daca un om vrea sa-l cunoasca pe Dumnezeu, el trebuie sa-l vada intr-o oglinda perfecta: crestinii il vad in Iisus, baha’ii in Baha’u’llah. Exclud alti intermediari, apreciind ca in trecut poporul era ignorant, analfabet si de aceea erau necesari preotii care sa citeasca si sa explice scrierile sfinte. Nu recunosc preotia si viata monahala a credinciosilor izolati de lume.
Aceasta noua religie – un „nou legamant” intre Dumnezeu si om – are o practica (rugaciune, ceremonii) modesta: se recita si se incanteaza texte sacre.
„Biserica” lor este recunoscuta ca organizatie neguvernamentala, cu statut consultativ la UNESCO, UNICEF.
In Romania avem tarziu date despre existenta aceste religii. Se discuta mult despre aprecierea favorabila a reginei Maria a Romaniei. Se apreciaza ca regina, impreuna cu fiica sa Ileana, au aderat in 1926 la noua religie. La inceputul anului 1991 s-au inregistrat ca Asociatie legala. Au format comunitati mari in Cluj, Bucuresti, Timis, Constanta, Mures.
Calendarul baha’i are la baza Anul solar. Anul cuprinde 19 luni a cate 19 zile (361 de zile), la care se adauga 4-5 zile, intercalate, socotite zilele „ospitalitatii”. La 21 martie, odata cu sosirea primaverii, sarbatoresc Anul Nou.