E drept ca ciupercile contin 70% apa. Insa celelalte 30 de procente sunt cu adevarat pretioase. Peste 700 de studii internationale au dovedit ca in compozitia lor exista mai mult de o suta de principii bioactive. „Ele ajuta sistemul imunitar sa dezvolte o combativitate sporita in lupta cu infectiile, dar si cu celulele maligne”, spune prof. Jan Lelley, presedintele Societatii de micologie aplicata din Franta. „Fiecare dintre cele 15 soiuri de ciuperci studiate mai indeaproape de cercetatori poseda o combinatie specifica de vitamine, minerale, oligoelemente, fibre si aminoacizi esentiali”.
Cei ce doresc sa obtina efecte favorabile sanatatii cu ajutorul lor ar trebui sa le manance de minimum trei ori pe saptamana. Iar la anumite afectiuni sunt mai utile ciupercile uscate, pulberea sau extractele, deoarece substantele cu actiune medicinala se gasesc in ele intr-o forma mai concentrata.
Unele dintre cele mai bune ciuperci sunt ghebele sau opinticii (Armillaria mellea). Acestia cresc pe conifere si foioase, in parcuri, mai rar in gradini. Ce le confera valoarea terapeutica? Pe langa proteine, carbohidrati, minerale si fibre, contin acid valerianic si o mare cantitate de vitamina A. Astfel, aceste ciuperci sunt foarte bune impotriva infectiilor microbiene, micozelor, gastritei, hemeralopiei (diminuarea vederii la lumina mai putin intensa), nervozitatii, ametelii.
Reteta optima ar fi urmatoarea: Luati 150 g de ghebe, curatati-le, spalati-le, scurgeti-le de apa, stergeti-le prin tamponare cu un prosop de hartie si taiati-le in felii subtiri. Uscati-le in cuptor, pe un gratar acoperit cu hartie de copt, cu aer recirculat la temperatura de 60° C. Lasati usa cuptorului intredeschisa. Dupa o ora, intoarceti-le pe partea cealalta si uscati-le inca o ora. Asteptati sa se raceasca, apoi macinati-le in rasnita pentru condimente, pana le transformati in pulbere. Amestecati 1-2 lingurite din aceasta pulbere intr-o ceasca de ceai negru, slab, caldut. Beti 3 cesti pe zi.