Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Papadia este o planta erbacee, perena, foarte raspandita la noi in tara. In pamant, ea are un rizom scurt care se prelungeste cu o radacina pivotanta carnoasa, lunga de 12-20 cm. Partea aeriana este formata dintr-o rozeta bazilara de frunze, cu marginile divizate in lobi mari. Primavara din mijlocul rozetei foliate ies 1-4 tulpini florifere, goale la interior, care poarta in partea terminala capitule de culoare galbena, alcatuite numai din flori ligulate, ligula fiind prevazuta cu 5 dinti in partea superioara.
Papadia infloreste din luna aprilie pana la sfarsitul lui septembrie. Planta contine un suc laptos alb. Infloreste din primavara pana toamna tarziu. Radacina se recolteaza de obicei in iulie-august, frunzele primavara, iar intreaga planta tot primavara, inainte sau in timpul formarii bobocilor florali. Toate produsele sunt lipsite de miros, dar au gust amar accentuat.
In traditia populara, papadia se folosea pentru vopsit in galben. Legenda spune ca s-a nascut din praful de aur pe care il lasa soarele cand calatoreste pe cer si ca este o planta extraterestra, fiindca este capabila sa faca seminte fara sa fie fecundata de fluturi sau de vant.
Din papadie se utilizeaza frunzele, radacina si intreaga planta. Papadia contine multe substante naturale, ca acid tartric, iod, carotenoide, amidon, vitaminele A, B, C, D, E, substante minerale, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, zahar, ceara, rasina, cauciuc, ulei volatil. Se pare ca papadia contine o cantitate mai mare de vitamina A decat morcovii.
Papadia este buna in tratarea urmatoarelor afectiuni:
* Tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele. Este un drenor hepatic excelent si chiar al intregului organism.
* Amelioreaza diabetul. Este un diuretic natural deosebit si un bun laxativ.
* Ajuta la eliminarea acidului uric si contribuie la dezagregarea calculilor renali. Modifica peristaltismul uretrelor in crizele de calculoza renala, asigura tranzitul microparticulelor dizlocate si expulzarea lor.
* Beta-carotenul este un antioxidant de exceptie indicata in toate formele de cancer sau de scaderea imunitatii organismului.
* Normalizeaza circulatia sangelui.
* Previne bolile de inima, fluidizeaza mucozitatile, intareste mucoasele pulmonare, hepatice si ale cailor urinare, stimuleaza pofta de mancare si este si remineralizanta. Este o sursa importanta de potasiu si de aceia poate limita carenta acestui mineral, ajutand si la scaderea tensiunii arteriale.
* Alina durerile reumatice si artrita.
* Reechilibreaza activitatea tiroidei.
* Este considerata un foarte bun antioxidant si tonic general.
ATENTIE! Sucul laptos al papadiei poate provoca intoxicatii daca se foloseste in cantitate mare. De asemenea, cei cu ulcer si gastrita este indicat sa nu foloseasca papadia deoarece poate cauza o supraproductie de acid gastric.