In exceptionala sa carte „Caffeine Blues”, Stephen Cherniske, un nutritionist celebru ne demonstreaza faptul ca, invers fata de cum se credea pana acum, cafeina nu ne ofera energie! Din contra, ea cauzeaza lipsa de energie la cei care o consuma. Atunci, de ce atat de multi spun ca aceasta cafeina ti-ar oferi energie? Pentru ca, probabil, ei sunt dependenti de cafeina si atunci nu pot avea o parere obiectiva.
Cafeina se gaseste in urmatoarele cantitati, raportata la o cana obisnuita):– 120 mg in cafea;– 70 mg in ceai negru;– 35 mg in ceai verde;– 45 mg in Coca-Cola sau Pepsi;– 54 mg in Mountain Dew;– 5 mg in bauturile decafeinizate;– 6 mg pe uncie in ciocolata.
Cafeina este considerata a fi netoxica pur si simplu pentru ca aproape toata lumea o foloseste. Dr. William Dement, in cartea sa, „Promisiunea somnului” face o afirmatie socanta: daca cafeina ar urma sa fie introdusa azi in lume, pentru prima oara, probabil ca ar fi interzisa. Dar, astazi nici nu s-ar concepe sa fie interzisa: marile corporatii gen Coca-Cola, Pepsi sau marii producatori de ciocolata si de cafea au un lobby atat de puternic incat marea majoritate a studiilor despre cafeina au tot timpul rezultate pozitive.
De ce cafeina face rau organismului?
Pentru simplu motiv ca aceasta substanta pune organismul intr-o stare de stres. O doza de 250 de mg de cafeina (echivalentul a 2 ceşti de cafea) creste nivelul de adrenalina cu peste 200%. Cafeina face ca organismul sa ajunga intr-o stare in care nu ajunge in mod normal decat ocazional (ca, de exemplu, atunci cand un om este urmarit de un leu). Prin cafeina, noi stimulam si stresam organismul zilnic. Ca rezultat, vom avea mai mult zahar si grasime in sange, substante nefolosite. Zaharul creeaza si mai mult stres; grasimile ingroasa arterele. Sistemul digestiv incetineste.
Cafeina nu ne ofera energie; pur si simplu stimuleaza sistemul nervos si adrenalina. Aceasta nu e energie, ci stres. „Energia” pe care credeti ca o obtineti prin consumul de cafeina se datoreaza adrenalinei si ficatului (care munceste mult la eliminarea ei), iar pretul platit pentru acest lucru este foarte mare. Stresul este un factor major pentru afectiuni ca anxietatea, insomnia, depresia, ulcerul, artritele reumatoide, durerile de cap, hipoglicemia, astmul, herpesul, hipertensiunea, bolile cardiace.
Consumul de cafeina duce la deficienta dehidroepiandrosteronului, hormonul vitalitatii noastre. Nivelurile mai scazute ale acestui hormon duce la imbatranire; asadar, cafeina este o substanta care imbatraneste!
In concluzie, iata care sunt efectele adverse ale cafeinei:
* cafeina, pe termen lung, contribuie la cresterea depresiei, la oboseala si la dureri de cap. S-a constatat ca 90% din cei care sufereau de depresie si consumau cafea, dupa 2 luni dupa ce s-au lasat de cafea, depresia a disparut!;
* cafeina creste pierderile de calciu şi, astfel, riscul aparitiei osteoporozei;
* cafeina impiedica somnul; precum se stie, somnul este absolut esential pentru o sanatate buna;
* studentii din intreaga lume folosesc cafeina (cafea, Cola), nu doar pentru a sta mai mult timp trezi, ci si pentru a-si imbunatati performantele la examene. Dar, o serie de cercetari arata ca o ceasca de cafea sau 2 cesti de cola pot diminua semnificativ capacitatea de amintire si de rationamentul;
* s-a mai constatat ca cei care consuma moderat cafea si au un nivel inalt de colesterol au un risc de 7 ori mai mare in a face atac de cord, in timp ce bautorii inraiti de cafea au de 17 ori mai mult risc!
* o singura ceasca de cafea poate duce la scaderea absorbtiei fierului din alimente cu 75% (se stie ca fierul in organism detine un rol esential).
Asadar, atentie la cafea, ceai negru si cola!