Aşa cum se cunoaşte, Pământul este împărțit în trei straturi: scoarţa (40 km adâncime), mantaua (2900 km) şi nucleul (3500 km). Cu toate acestea, oamenii de știință au identificat un nou strat în interiorul adânc al Pământului, care are proprietăți similare cu cele văzute pe suprafața Terrei.
Un studiu publicat în 2019 în revista „Journal of Science” explică modul în care cercetătorii au folosit datele de la undele seismice uriașe de cutremur, pentru a descoperi structuri asemănătoare suprafeței Pământului – munţi şi câmpii.
Astfel, munți mai mari decât Muntele Everest și mai aspri decât Tibetul se află probabil adânc sub suprafața Pământului. Cercetătorii de la Institutul de Geodezie și Geofizică din China și de la Universitatea Princeton au folosit date privind undele seismice de la un cutremur masiv din Bolivia din 1994, pentru a examina un strat de rocă situat la aproximativ 660 de kilometri sub suprafața Pământului.
Se pare că tot ceea ce şi-a imaginat Jules Verne în romanul de aventuri „Călătorie în centrul Pământului”, în care apărea un peisaj subteran în interiorul Pământului, n-a fost chiar o fantezie…