Jupiter este o planetă destul de mare, dar există și alte planete mult mai mari care pot fi găsite în adâncurile Cosmosului. Timp de mulți ani, Jupiter – gigantul gazos care este situat între Marte și Saturn – a fost considerat cea mai mare planetă pe care o cunoșteam, cu un diametru de aproximativ 11 ori mai mare decât cel al Pământului.
Când astronomii au început să descopere lumi extrasolare în jurul altor stele, în anii 1990, situaţia s-a schimbat rapid, deoarece a devenit evident că Jupiter nu era cea mai mare planetă din Univers. Astăzi, cele mai mari planete cunoscute au în jur de două ori mai mult diametrul lui Jupiter, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt și de două ori mai masive.
Există uriași giganți gazosi cu o masă relativ scăzută, precum și planete mici și dense, care sunt mai masive decât Jupiter. Unele corpuri cereşti pot fi clasificate drept „stele pitice brune” – o clasă de obiecte denumite uneori „stele eșuate”. Iar diferenţa între exoplanete gigante şi stele pitice brune poate fi uneori greu de făcut.
„Diferența majoră dintre stelele pitice brune și planete este masa lor și apariția arderii deuteriului – hidrogenul greu”, a declarat cercetătorul Nolan Grieves. „La mase mai mari, un obiect ceresc va avea o presiune internă și o temperatură suficient de ridicată pentru a arde cea mai mare parte a deuteriului care a fost prezent inițial în obiect. Există planete pentru care le-am măsurat masa ca fiind de aproximativ 13 mase Jupiter, cum ar fi HD 39091 b și HD 106906 b, ele putând fi cele mai mari planete cunoscute”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com