Cat de sanatoasa este sarea pentru om?

Organismul uman incearca sa mentina o anumita concentratie de sodiu in sange. Cand cantitatea de sodiu creste, organismul trebuie sa retina mai multa apa pentru a mentine aceeasi concentratie. Asta inseamna ca volumul sangelui creste, iar inima trebuie sa pompeze mai mult pentru a transporta sangele in tot corpul. Totodata, creste si tensiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor, ceea ce poate provoca un accident cerebral sau un atac de cord. Daca organismul asimileaza o cantitate mai mica de sodiu, retine mai putina apa, iar tensiunea sanguina scade. Sfatul medicului pentru pacientii care au tensiunea sanguina ridicata este urmatorul: „Mai usor cu sarea”.
Potrivit multor studii, aproximativ 50% dintre pacientii care au tensiunea mare se simt mai bine, daca adopta o alimentatie care contine putina sare. Dar de ce doar 50%? Deoarece, in realitate, situatia este mult mai complicata, nefiind vorba doar de mentinerea unui simplu echilibru intre sare si apa. Calciul si potasiul joaca si ele un rol important. De fapt, la ora actuala, multi cercetatori sunt de parere ca, in cazul persoanelor care au tensiunea sanguina mare, este la fel de necesar sa-si asigure o cantitate mai mare de potasiu si de calciu cum este faptul de a reduce consumul de sodiu. Asta inseamna ca trebuie sa consume mai mult lapte fara caimac, mai multe banane, mai multe portocale.
In vreme ce toata lumea este de acord ca persoanele care au tensiunea ridicata trebuie sa consume mai putin sodiu, expertii nu sunt de aceeasi parere cand vine vorba despre recomandarile facute pentru publicul larg. Unii spun ca faptul de a le cere tuturor oamenilor sa diminueze consumul de sare de la 9 la 6 grame pe zi nu are nicio baza stiintifica. Dar multe persoane au tensiunea sanguina ridicata, dar nu au fost la doctor si nu sunt diagnosticate. Prin urmare, acestea ar avea numai de castigat prin diminuarea consumului de sare.
In urma experimentelor cu cimpanzei, s-a constatat ca, pe masura ce se mareste cantitatea de sare din alimentatia lor, le creste si tensiunea sanguina. Din mai multe studii epidemiologice facute pe subiecti umani, reiese acelasi lucru. In tarile in care oamenii consuma mai putina sare, acestia prezinta o tensiune mai mica. Indienii Yanomami din Brazilia nu pun deloc sare in mancare si nu sufera de hipertensiune – in ciuda faptului ca sunt inconjurati de serpi periculosi, insecte si cercetatori care vin tot timpul ca sa le ia tensiunea. La polul opus, nord- americanii, care consuma in special carnati sarati, chipsuri si pizza, sunt supusi unei adevarate epidemii de hipertensiune. Practic, din mancarea conservata, noi ne asiguram cam 75% din necesarul de sare. O singura felie de paine poate contine pana la jumatate de gram de sare. Daca persoanelor care nu sunt hipertensive si care adopta o alimentatie cu mai putina sare le scade tensiunea arteriala, atunci masura aceasta nu are niciun sens sa fie luata in discutie.
Consumul unor alimente procesate mai putin sarate inseamna, automat, o alimentatie mai sanatoasa. Cercetatorii sunt de parere ca, daca oamenii ar reduce consumul de sare de la 8-9 grame la 6 grame pe zi, ar fi salvate mii de vieti in fiecare an! Sunt sigur ca membrii influentului Salt Institute (Institutul sarii), o organizatie care sustine folosirea sarii, vor contesta aceasta recomandare. Dar, raportat la comentariile lor, eu spun doar ca sarea-i buna in fiertura, insa nu peste masura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate