Cei care pledeaza pentru o hrana sanatoasa atrag atentia de mai mult timp ca un consum regulat de zahar este unul dintre cele mai rele lucruri pe care il puteti face pentru sanatate. Cu toate ca acest lucru a fost dovedit a fi adevarat, multi merg in cealalta extrema si nu mai consuma niciun aliment care este dulce. Vestea buna este ca exista si indulcitori mai sanatosi, care pot satisface nevoia de dulce, fara a va deteriora organismul, asa cum o fac zaharul sintetic, aspartamul si siropul de porumb bogat in fructoza.
Iata in continuare o lista cu cei mai buni indulcitori, pe care ii puteti consuma fara probleme.
1) Stevia. Stevia este o planta care contine un indulcitor cu zero calorii, fara efecte secundare cunoscute. Consumat timp de peste 200 de ani in America de Sud, frunzele de stevie sunt in mod natural dulci, putand fi chiar pana la de 40 de ori mai dulci decat zaharul de masa, fara efecte secundare negative asupra organismului uman.
Extractul din frunze de stevie contine glicozide steviolice care ii confera gustul de dulce, iar un studiu stiintific a stabilit chiar ca aceasta poate ajuta la combaterea inflamatiilor, tumorilor si agentilor patogeni daunatori.
2) Zaharul din nuca de cocos. Acesta este un derivat dulce, obtinut din seva florilor din arborii de cocos. Zaharul de nuca de cocos este in cea mai mare parte format din zaharoza, care ii confera o aroma dulce, asemanatoare caramelului. Spre deosebire de zahar alb rafinat, zaharul de nuca de cocos este minim procesat, astfel incat cele mai multe dintre mineralele sale sunt inca intacte.
Zaharul de nuca de cocos este scazut pe indicele glicemic, este bogat in aminoacizi, constituie o sursa buna de minerale si include 12 dintre cele mai esentiale vitamine B.
3) Mierea Manuka. Mierea manuka este nu numai un indulcitor excelent, dar si un puternic antibiotic. In general, trebuie sa fim atenti in alegerea mierii de albine, deoarece cele mai multe versiuni sunt pasteurizate si / sau in amestec cu sirop de porumb bogat in fructoza.
4) Lacuma. Acesta este un fruct originar din Peru, Chile si Ecuador. Lacuma nu este bine cunoscut in afara Americii de Sud, dar si-a castigat popularitatea cu indicele sau glicemic scazut si cu un gust usor dulce. Lacuma este bogat in 14 minerale, in fibre si a fost folosit de secole intregi ca un anti-inflamator de bastinasii din Peru.