Într-un număr din cotidianul “România liberă” din iunie 1983, a fost publicat articolul „Cel mai vechi om din Europa”, în care se menționează faptul că paleontologii spanioli au identificat, într-un sat din provincia Grenada, rămășițele unui hominid, denumit „omul de Orce” (după numele localității unde a fost descoperit), care a fost situat ca vârstă între Homo habilis și Homo erectus. estimându-se că a trăit într-o perioadă cuprinsă între 900.000 și 1.600.000 ani în urmă.
Însă, chiar acesta să fie cel mai vechi om din Europa? În Bugiulești, sat în comuna Tetoiu, judeţul Vâlcea, în punctul Valea lui Grăunceanu, a fost descoperit un variat material osteologic din perioada numită villafranchian (etaj geocronologic al perioadei cuaternare, cu vechime de 1,7-1,9 milioane ani).
Datorită marelui savant român Dardu Nicolaescu-Plopșor, a fost descoperit și un os de hominid, cu aceeași vechime, stabilită cu carbon C-14, care a căpătat denumirea de Austroloantropus Olteniensis. După părerea unor specialiști, modul de spargere a oaselor în punctul Grăunceanu, ar indica o activitate intenționată a unor hominide care, în lipsa pietrei, au folosit osul ca unelte. În concluzie, cel mai bătrân european a fost un oltean?