Sfecla rosie se numara printre legumele care pot fi pastrate si in lunile geroase, de iarna, fara a-si pierde calitatile. Ea reprezinta un ajutor extraordinar pentru organism, in timpul sezonului rece. In medicina naturista, sfecla este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului, fiind cunoscute inca de acum 150 de ani, cand intemeitorii terapiei naturale moderne au readus la lumina primele leacuri traditionale, prin studii stiintifice.
Tratamente cu sfecla rosie
Hipertensiunea – Valorile crescute ale tensiunii arteriale, dar si tensiunea arteriala oscilanta, sunt domeniile in care se obtin cele mai rapide si spectaculoase efecte terapeutice cu sucul de sfecla rosie. O jumatate de pahar din aceasta licoare, obtinuta cu storcatorul electric centrifugal, duce la o scadere cu pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile, la doar 30-60 de minute dupa ingerare. Aceste elemente au fost demonstrate prin studii facute pe pacienti umani, la mai multe spitale universitare din lume. Ca urmare, in 2010, Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii printre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.
Afectiunile vaselor de sange – Pigmentii care dau culoarea specifica sfeclei rosii au, intre altele, un efect extraordinar pentru mentinerea sanatatii si a elasticitatii vaselor de sange, in special a venelor. Ca atare, persoanelor predispuse genetic (care au avut antecedente in familie) spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie, care previne pierderea elasticitatii vaselor de sange si formarea dilatatiilor si stazelor venoase. Persoanele care deja au varice in formare, trebuie sa tina cure serioase cu sfecla rosie, pentru a preveni extinderea acestora. Sucul proaspat, precum si salata de sfecla rosie cruda este recomandata si celor care au mainile si picioarele mai tot timpul reci, datorita circulatiei periferice deficitare. Aceasta, deoarece principiile active din aceasta leguma dilata vasele de sange de la extremitatile corpului si stimuleaza inima sa pompeze cu mai multa putere sangele.
Anemia – Contrar credintei „populare”, sfecla rosie contine cantitati de fier destul de reduse, dar cu toate acestea, este unul din cele mai bune remedii anti-anemice. De ce? Deoarece aceasta leguma contine vitamina C, magneziu, mangan si vitamina B6, care sunt esentiale pentru asimilarea acestui oligoelement, dar si pentru productia de globule rosii. Mai mult, aceasta radacinoasa contine substante care stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor). Ca atare, contra anemiei se recomanda o cura de o luna, cu sfecla, din care se consuma cate 150 de grame, o data la doua-trei zile. Pentru o mai mare eficienta in tratarea anemiei, se introduc in dieta si alte alimente bogate in fier, cum ar fi galbenusul de ou, polenul de albine, alga calcaroasa, drojdia de bere.
Bolile stomacului si ale intestinului – Sucul de sfecla rosie obtinut cu ajutorul storcatorului electric centrifugal este unul din cele mai bune remedii contra arsurilor gastrice, a refluxului gastro-esofagian sau a ulcerului. Acest suc este puternic alcalin, tamponand aciditatea excesiva din stomac. Cele mai bune rezultate se obtin combinand 100 ml de suc de sfecla rosie, cu 100 ml de suc de cartofi cruzi si 500 ml de suc de morcov. Rezulta o licoare cu un gust nu foarte placut, dar extraordinara pentru prevenirea si calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate. Efectele benefice ale acestei legume nu se opresc insa la nivelul stomacului. Intestinul este unul din marii beneficiari ai salatelor de sfecla. Acestea contin cantitati impresionante de substante nedigerabile, numite fibre alimentare, care curata sistematic tubul digestiv, fiind un factor activ contra constipatiei si a sindromului colonului iritabil, dar si pentru prevenirea cancerului de colon si de rect. Administrarea sfeclei crude sau fierte, cate 150-300 de grame pe zi, previne boala, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, precum si la mentinerea tonusului fizic si psihic al bolnavului de cancer. Studii recente au aratat ca un consum corespunzator de sfecla cruda duce la formarea unui anumit tip de celule la nivelul intestinului gros (numite prescurtat CD8), care detecteaza si distrug formatiunile maligne la acest nivel.
Leucemia – Poate ca sfecla rosie nu ar fi atat de intens studiata in zilele noastre de catre medici, daca in urma cu 100 de ani, un terapeut austriac nu ar fi tratat cu succes mii de pacienti bolnavi de leucemie, cu ajutorul acestei legume. Este vorba de terapia cu suc de sfecla, telina si morcov a germanului Rudolf Breuss, care a salvat vietile multor pacienti cu diferite boli maligne ale sangelui. Sucul de sfecla este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, favorizeaza formarea de elemente figurate ale sangelui (in special de hematii), are efecte antitumorale directe. Se recomanda consumul a 300 de ml de suc de sfecla rosie, zilnic, pe o perioada de 60 de zile, urmata de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternica, dar care nu intra in opozitie cu niciun alt fel de tratament, alopat sau naturist.
Cancerul – Sucul de sfecla, la fel ca si sfecla cruda, consumata in salate, sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii canceroase. Vitaminele (C, A, B1, B2), fibrele insolubile, flavonoidele continute de aceasta leguminoasa sunt tot atatea remedii antitumorale, efectele lor benefice fiind resimtite mai ales atunci cand sunt administrate pe termen lung si din surse naturale. Cercetarile despre efectele extraordinare ale sfeclei rosii in cancer le datoram unui om de stiinta maghiar, Alexander Ferenczi, care, incepand din 1950 si pana in anii 80, a facut un numar impresionant de studii pe animale de experienta si pe pacienti umani, care au demonstrat ca sfecla rosie are efecte antitumorale puternice. Studiile sale, publicate in prestigioase reviste de specialitate, au demonstrat fara dubiu ca radacina de sfecla rosie are efecte antitumorale, mai ales administrata cruda sub forma de suc si in salate. In practica, administrarea sucului de sfecla a dat cele mai bune rezultate in combaterea cancerului pulmonar, gastric, hepatic. De asemenea, sucul si salata de sfecla rosie sunt utile in profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau la san.