Cercetătorii au descoperit: acum 2 milioane de ani, Pământul a îngheţat de tot şi nu mai era protejat de Soare. De ce?

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Oamenii de știință cred că locația Soarelui în spațiu poate influența istoria Pământului mai mult decât se credea anterior. Autorii unui nou studiu publicat în revista „Nature Astronomy” consideră că o perioadă foarte lungă de scădere semnificativă a temperaturii pe Pământ a avut loc ca urmare a ciocnirii sistemului solar cu un nor interstelar.
În urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, a început pe Pământ o epocă glaciară lungă, care s-a încheiat în aproximativ 12.000 ani. Oamenii de știință cred că aceste epoci glaciare multiple ar fi putut fi cauzate de schimbările în înclinarea sau rotația planetei, de deplasarea plăcilor tectonice, de erupții vulcanice și de nivelurile ridicate de dioxid de carbon din atmosferă. Însă, autorii noului studiu cred că Pământul a înghețat nu ca urmare a schimbărilor de mediu de pe planetă, ci datorită unui factor extern.
Astrofizicienii au găsit dovezi că acum aproximativ 2 milioane de ani, sistemul solar s-a ciocnit cu un nor interstelar foarte dens, care a afectat heliosfera. Astfel, spun oamenii de știință, locația Soarelui în galaxie poate influența istoria Pământului mai mult decât se credea anterior. Sistemul solar este înconjurat de o bulă gigantică de plasmă numită heliosferă. Existența sa este susținută în mod constant de fluxurile de particule solare sau de vântul solar care iese din Soare. Heliosfera protejează Pământul și locuitorii săi de radiațiile galactice dăunătoare.
Autorii cred că ciocnirea cu norul interstelar au făcut ca heliosfera să se micşoreze și, pentru o scurtă perioadă de timp, Pământul și alte planete ale sistemului solar au fost în afara influenței heliosferei. Adică, acest eveniment a influențat clima de pe Pământ, ceea ce a dus la răcirea acestuia.
Folosind modelarea computerizată, astrofizicienii au descoperit unde se aflau Soarele și heliosfera în urmă cu 2 milioane de ani. Oamenii de știință au studiat, de asemenea, mișcarea mai multor nori interstelari mari, reci și denși, constând în principal din hidrogen. După cum a arătat modelarea, ciocnirea unuia dintre norii interstelari cu heliosfera a făcut ca Pământul să fie expus influenței mediului interstelar umplut cu diferite elemente chimice, inclusiv fier și plutoniu.
Datorită faptului că Pământul nu a fost protejat, multe elemente radioactive au ajuns cu ușurință pe planetă. Aceste date sunt în concordanță cu datele geologice care arată niveluri ridicate de izotopi de fier-60 și plutoniu-244 în oceanul și gheața de pe Pământ cu aproximativ 2 milioane de ani în urmă. De îndată ce norul interstelar a încetat să influențeze heliosfera, aceasta din urmă a înconjurat din nou toate planetele sistemului solar cu protecția sa. Oamenii de știință sugerează că o coliziune similară ar putea apărea din nou în 1-2 milioane de ani.
Sursa: studiul ştiinţific „A possible direct exposure of the Earth to the cold dense interstellar medium 2–3 Myr ago” / nature.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate