O echipă internațională de oameni de știință susține că un meteorit găsit în deșertul Sahara din Algeria (Africa de Nord), reprezintă o bucată de planetă. Mai exact, un nou studiu spune că acea rocă spaţială pare a fi o rămășiță a unei protoplanete antice, putând astfel oferi informații extrem de valoroase despre vremurile timpurii ale sistemului nostru solar.
Erg Cheche 002 sau EC 002 (așa cum a fost denumit meteoritul) a fost găsit în luna mai 2020, împreună cu câteva bucăți de rocă cu o greutate de 32 de kilograme în deşertul de nisip Erg Chech din sud-vestul Algeriei.
Dintre bucăţile de meteoriți găsite pe Terra, aceasta este cea mai neobișnuită descoperire. Roca este alcătuită aproape în întregime din cristale, dintre care 60% reprezintă cuarț, o cantitate neobişnuit de mare. De aici, cercetătorii au ajuns la concluzia că roca trebuie să se fi format într-un corp de dimensiuni planetare, cu multă apă. Linia izotopului de oxigen nu se potrivește cu niciun alt corp ceresc cunoscut (nu Marte, Lună sau Vesta).
Cei mai multe bucăţi de meteoriţi descoperite pe Terra au o compoziție clasică (care se formează atunci când bucăți de praf și rocă se lipesc); dar, în acest caz, textura e una de natură magmatică, cu incluziuni de cristale de piroxen (un mineral format din calciu, magneziu și fier).
Această descoperire reprezintă o oportunitate unică de a studia etapele timpurii ale formării planetelor și de a afla mai multe despre condițiile din primele momente ale sistemului solar, când planetele pe care le cunoaștem se aflau în proces de formare.
O analiză a decăderii radioactive a izotopilor din eșantion indică faptul că roca s-a format în urmă cu aproximativ 4,56 miliarde de ani în urmă. Cum Terra are o vârstă de 4,54 miliarde de ani, rezultă că roca a făcut parte dintr-o lume diferită, care acum a dispărut.