Imagine: generată de AI (Microsoft Designer)
Oamenii de știință au descoperit peste 1.700 de viruși străvechi în interiorul unui ghețar din vestul Chinei (Tibet), dintre care majoritatea nu au mai fost văzuţi până acum. Apare astfel îngrijorarea că, pe măsură ce lumea se încălzește și gheața se topește, s-ar putea elibera agenți patogeni necunoscuți, unii dintre ei putând declanșa chiar şi pandemii mortale. Cercetătorii au descoperit virușii într-un miez de gheață lung de 300 de metri, ce face parte din ghețarul Guliya de pe platoul tibetan. Virușii au o vechime de 41.000 de ani și au supraviețuit la trei schimbări majore de la climatul rece la cel cald.
Din fericire, toți cei 1.700 de viruși găsiți în această locaţie nu reprezintă nicio amenințare pentru sănătatea umană, au declarat cercetătorii. Acest lucru se datorează faptului că acești viruși pot infecta doar nişte organisme unicelulare și bacteriile. Ei nu pot îmbolnăvi oamenii, animalele sau chiar plantele. Însă, studierea lor este importantă, deoarece oferă o fereastră către istoria climatică profundă a Pământului și ne-ar putea ajuta să înțelegem cum ar putea arăta viitoarele comunități microbiene.
Echipa de cercetători, condusă de Universitatea de Stat din Ohio, a forat peste 300 de metri în Ghețarul Guliya – o calotă masivă de gheață situată în nord-vestul Podișului Tibetan. Miezul de gheață rezultat a fost separat în 9 segmente, fiecare reprezentând un orizont de timp și o perioadă climatică diferită. Segmentele au variat între 160 și 41.000 de ani. Cercetătorii au extras ADN din fiecare segment și au folosit un proces numit analiză metagenomică pentru a identifica fiecare tulpină virală individuală. Din analiza lor, cercetătorii au descoperit că comunitățile virale arătau foarte diferit în funcție de condițiile climatice la momentul în care au fost înghețate.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista „Nature Geoscience”.
Sursa: studiul ştiinţific „Glacier-preserved Tibetan Plateau viral community probably linked to warm–cold climate variations” / nature.com