O echipă de cercetători a obținut un grant de 600.000 de dolari de la Oficiul Național de Informații din Australia pentru a studia modalitățile de fuziune a celulelor creierului uman cu Inteligența Artificială. În colaborare cu Cortical Labs, cu sediul în Melbourne, echipa a demonstrat deja cu succes modul în care un grup de aproximativ 800.000 de celule ale creierului dintr-un vas Petri este capabil să joace un joc de genul „Pong”.
Ideea de bază este îmbinarea biologiei cu Inteligenţa Artificială, ceva care ar putea crea noi frontiere pentru tehnologia de învățare automată pentru mașini, drone sau roboți. Iar cercetătorii nu se feresc să facă unele afirmații îndrăznețe despre munca lor. „Această nouă capacitate tehnologică în viitor poate depăși în cele din urmă performanța hardware-ului existent, pur bazat pe siliciu”, a declarat Adeel Razi, lider de echipă și profesor asociat la Universitatea Monarch, într-un comunicat. „Rezultatele unei astfel de cercetări ar avea implicații semnificative pe mai multe domenii, cum ar fi robotica, automatizarea avansată, interfețele creier-mașină și descoperirea de medicamente, oferind Australiei un avantaj strategic semnificativ”, a adăugat el.
Potrivit lui Razi, tehnologia ar putea permite unei Inteligenţe Artificiale să se folosească de celulele creierului uman, permițându-i să învețe noi abilități fără a pierde cele vechi, precum și aplicarea cunoștințelor existente la sarcini noi. Razi și colegii săi urmăresc să crească celulele creierului într-un vas de laborator numit „sistem DishBrain”, pentru a investiga acest proces de învățare continuă pe tot parcursul vieții. Este un proiect extrem de ambițios, care va dura destul de mult timp pentru a fi finalizat.
„Vom folosi această subvenție pentru a dezvolta mașini de Inteligenţă Artificială mai bune, care să reproducă capacitatea de învățare a acestor rețele neuronale biologice”, a spus Razi. „Acest lucru ne va ajuta să găsim metode până la punctul în care acestea devin un înlocuitor viabil pentru hardware-ul bazat pe siliciu”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): monash.edu