Cercetătorii ne anunţă posibilul scenariu al sfârşitului lumii: există 50% şanse ca galaxia noastă să se ciocnească de galaxia vecină, Andromeda, în maxim 10 miliarde de ani

Poate că nu ne place să ne gândim la sfârșitul lumii, dar un nou studiu ne oferă o privire terifiantă a ceea ce ne așteaptă. Potrivit astronomilor, există o șansă de 50% ca galaxia Andromeda, cunoscută și sub numele de Messier 31, să se ciocnească de Calea Lactee în următorii 10 miliarde de ani.
Când va avea loc coliziunea, planetele și stelele celor două galaxii se vor fuziona, creând o supergalaxie cunoscută sub numele de „Milkdromeda”. În acest proces, există o mică șansă ca Soarele nostru să se ciocnească de o altă stea, ceea ce ar putea să ne modifice poziția față de Soare și să pună în pericol viața pe Pământ, dacă aceasta va mai există. Noul studiu a fost pregătit de un grup internațional de astronomi, conduşi de profesorii Alis Deason și Carlos S. Frenk, de la Universitatea Durham.
Cercetătorii au scris în articolul lor: „Se crede în mod obișnuit că galaxia noastră, Calea Lactee, se află pe un curs de coliziune cu galaxia vecină, așteptată în aproximativ 5 miliarde de ani. Dar nu există certitudinea unei coliziuni între Calea Lactee și Andromeda”. La 2,5 milioane de ani-lumină distanță, Andromeda este cea mai apropiată galaxie mare de galaxia noastră. Astronomii știu de mult că Andromeda și Calea Lactee sunt strânse împreună de forțele gravitației. Se așteaptă ca aceste două să se reunească în aproximativ 4,5 miliarde de ani și să formeze o galaxie eliptică gigantică, în formă de cerc întins, potrivit NASA.
Dar, potrivit autorilor noului studiu, natura fuziunii ar putea depinde de un factor trecut cu vederea. Adică, o influență gravitațională puternică ar putea schimba lucrurile. Mai exact, poate exista o influență gravitațională puternică din partea altor galaxii din ceea ce este cunoscut sub numele de „Grupul Local”, care ar putea afecta direcția. Grupul Local este un grup de peste 30 de galaxii căruia îi aparțin atât Calea Lactee, cât și Andromeda. Alte galaxii din „grupul local” sunt Marele Nor Magelanic (LMC), Galaxia Triunghiulară (M33), Leul I și NGC 6822. Folosind observațiile făcute de telescoapele spațiale Gaia și Hubble, cercetătorii au estimat scenarii viitoare în evoluția Grupului Local în următorii 10 miliarde de ani.
Cercetătorii au explicat: „Am descoperit că următoarele cele mai masive galaxii din Grupul Local – M33 și Marele Nor Magellanic – afectează radical orbita dintre Calea Lactee și Andromeda. Incertitudinile în pozițiile, mișcările și masele actuale ale tuturor galaxiilor lasă loc pentru rezultate drastic diferite”. Ei au ajuns la concluzia că există o probabilitate aproape 50% ca o fuziune între Calea Lactee și Andromeda să nu aibă loc în următorii 10 miliarde de ani. Dacă se produce coliziunea, există, desigur, posibilitatea ca aceasta să aibă loc după ce Soarele nostru a rămas fără hidrogen și a murit.
Sursa: studiul ştiinţific „Apocalypse When? No Certainty of a Milky Way – Andromeda Collision” / arxiv.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate