Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Când oamenii moderni au apărut din Africa, ei au explorat şi alte locuri noi de pe Pământ. Şi atunci când au întâlnit alte specii umane, ca de exemplu umanoizii din Munții Zagros din Iran, ei au făcut mult mai mult decât să-i salute. Noi cercetări sugerează că aici, în Munţii Zagros, s-au încrucișat Homo sapiens și Homo neanderthalensis, schimbând soarta cel puțin a speciei noastre, deoarece încă purtăm ADN neanderthalian, milenii mai târziu.
Într-o nouă lucrare publicată în revista „Scientific Reports”, arheologul Saman Guran de la Universitatea din Koln din Germania și colegii săi au folosit o combinație de date genetice, arheologice, topografice și ecologice pentru a restrânge locația. „Credem că Munții Zagros au acționat ca un coridor, facilitând dispersarea către nord a oamenilor moderni și dispersarea spre sud a neanderthalienilor” – scrie echipa în lucrarea lor publicată. Această zonă a Munţilor Zagros include unul dintre cele mai cunoscute situri ale oamenilor de Neanderthal – peștera Shanidar – unde au fost descoperite rămășițele a zece oameni de Neanderthal. În Munții Zagros se găsesc condiții de mediu care se potrivesc cel mai bine oamenilor moderni și cele mai potrivite pentru neanderthalieni. Aici se regăsesc regiuni cu habitate mai reci, cum ar fi locurile de naștere ale neanderthalienilor din Palearctica, precum și habitatele mai calde și mai bogate ale tărâmului african care au dat naștere propriei noastre specii.
Când a fost momentul acestei încrucişări? În urmă cu aproximativ 80.000 – 120.000 de ani, care coincide cu al doilea val de încrucișări care este încă scris în genele noastre. În mod curios, deși avem dovezi ample ale ADN-ului de Neanderthal la oameni, încă nu s-a găsit un singur exemplu de ADN uman modern la oameni de Neanderthal. Acest lucru s-ar putea datora doar deficitului de specimene de ADN disponibile de la neanderthalieni sau s-ar putea ca din cauza celor aproximativ 500.000 de ani de separare genetică dintre cele două specii ale noastre, schimbul de gene cu succes să fi fost rar.
Cu biodiversitatea sa ridicată, regiunea Zagros avea, de asemenea, suficiente resurse pentru a permite ambelor specii să existe una lângă alta, iar varietatea de medii a permis zone de siguranță atunci când condițiile climatice au devenit dure. Cele două specii umanoide au împărțit platoul iranian timp de zeci de mii de ani, înainte ca neanderthalienii să înceapă să dispară.
Habitatul Homo sapiens şi Neanderthal. Imagine: Guran et al., Scientific Reports, 2024
Sursa: studiul ştiinţific „Reconstructing contact and a potential interbreeding geographical zone between Neanderthals and anatomically modern humans” / nature.com