Ceva ciudat se întâmplă cu sonda spaţială Voyager 1: a pierdut contactul cu NASA și şi-a activat un transmițător neutilizat din 1981

Un incident foarte ciudat a avut loc cu sonda Voyager 1: NASA a pierdut contactul timp de aproape o săptămână după ce o defecțiune tehnică a oprit emițătorul principal. Cu toate acestea, un emițător retro, neutilizat din 1981, a devenit operațional.
Oamenii de știință au pierdut contactul cu sonda interstelară Voyager 1 între 19 și 24 octombrie 2024, după ce o defecțiune tehnică a forțat emițătorul radio principal al navei spațiale să fie oprit, au scris oficialii NASA într-o postare pe blog. De atunci, inginerii au stabilit contact cu transmițătorul de rezervă al lui Voyager 1, care nu a mai fost folosit din 1981. Oficialii NASA au scris pe blog: „Oprirea transmițătorului pare să fi fost declanșată de sistemul de siguranță al navei spațiale, care răspunde în mod autonom la problemele de la bord. De exemplu, dacă nava își supraîncărcă sursa de alimentare, protecția la „failover” va conserva energia prin oprirea sistemelor care nu sunt esențiale pentru menținerea navei în zbor”. Odată ce comunicarea este restabilită, identificarea problemei de bază poate dura câteva zile sau săptămâni.
Comunicarea cu Voyager 1 și nava sa soră, Voyager 2, nu este ușoară. Voyager 1, care se află în prezent la mai mult de 24 de miliarde de kilometri de Pământ, este cel mai îndepărtat obiect artificial din Univers. Comenzile trimise de pe Pământ durează 23 de ore pentru a ajunge la nava spațială în poziția sa actuală dincolo de marginea sistemului solar, iar răspunsurile de la Voyager 1 durează încă 23 de ore pentru a se întoarce pe Pământ. Potrivit NASA, întreruperea actuală a comunicațiilor a început pe 16 octombrie 2024, după ce inginerii au trimis lui Voyager 1 un ordin de a porni unul dintre încălzitoarele sale. Deși nava ar fi trebuit să aibă suficientă putere pentru a executa această comandă, ordinul a activat sistemul de siguranță al Voyager 1. Două zile mai târziu, când inginerii NASA au căutat răspunsul lui Voyager 1 cu Deep Space Network – o rețea globală de antene radio utilizate pentru a sprijini misiunile interplanetare – nu au putut detecta semnalul navei. În cele din urmă, echipa a găsit semnalul Voyager 1 în aceeași zi. Cu toate acestea, a doua zi (19 octombrie 2024), comunicarea cu Voyager „a părut să se oprească complet”, potrivit NASA. Inginerii bănuiesc că, în această perioadă, sistemul de siguranță al lui Voyager 1 a mai fost activat de două ori. Acest lucru a forțat nava spațială să-și oprească emițătorul radio principal în bandă X și să treacă la transmițătorul său de rezervă în bandă S, care utilizează o frecvență diferită și este semnificativ mai slab decât emițătorul principal, potrivit NASA. Agenția a adăugat: „Deși banda S consumă mai puțină energie, Voyager 1 nu a mai folosit-o pentru a comunica cu Pământul din 1981”.
Pe 22 octombrie 2024, inginerii au trimis o comandă pentru a confirma că nava spațială folosea într-adevăr transmițătorul său de rezervă în bandă S. Echipa a reușit să restabilească contactul cu Voyager 1 două zile mai târziu. Inginerii NASA lucrează acum pentru a diagnostica problema care a declanșat sistemul de siguranță al lui Voyager 1 și pentru a-l restabili la funcționarea normală.
Voyager 1 și Voyager 2 au fost lansate în 1977. Ele rămân singurele două nave spațiale care au trecut dincolo de heliosferă – bula de particule solare încărcate care învăluie sistemul nostru solar – făcându-le primele (și, desigur, singurele) vehicule interstelare ale omenirii. Pe măsură ce navele spațiale îmbătrânesc și se deplasează mai departe de Pământ, problemele tehnice devin din ce în ce mai frecvente. Până acum, oamenii de știință au reușit să rezolve aceste probleme de calcul interstelar la miliarde de kilometri distanță, menținând operaționale cele două sonde Voyager.
Sursa: articolul „After Pause, NASA’s Voyager 1 Communicating With Mission Team” / blog.nasa.gov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate