Cheile Corcoaia de lângă Băile Herculane: o adevărată bijuterie a naturii în România! Ele au o legendă legată de viteazul Iovan Iorgovan

La circa 40 km amonte de Băile Herculane, în extremitatea nord-estică a micii așezări Cerna-Sat, se află un monument al naturii cunoscut sub numele de Cheile Corcoaiei (sau Cheile Corcoaia). Acestea, prin forma lor de un pitoresc unic, se constituie într-o adevărată bijuterie a naturii.
Comparativ cu alte chei săpate în calcare, ele nu prezintă o masivitate și o lungime deosebite, dar aspectul și geneza lor sunt ieșite din comun. Cheile Corcoaiei sunt dăltuite de apele Cernei într-un mic masiv de calcare, amplasate ca o lamă îngustă, orientată de la nord-est către sud-vest, chiar în albia râului Cerna, după ce coboară aproximativ paralel cu masivul de calcar, pe sub fața sud-estică a acestuia. Imediat după ieșirea dintre pereții de calcar, se arcuieşte spre sud-vest și „alunecă” paralel cu fețele nord-vestice ale masivului calcaros.
Legenda asupra genezei acestor chei este una deosebită. Astfel, în tradiția locală se spune că aceste chei ar fi luat naștere din lovitura de paloș a viteazului Iovan Iorgovan, care, în lupta sa cu balaurul, ar fi despicat muntele în acest loc, tăind drum apelor Cernei prin bariera de calcar…
Cheile au o lungime de numai 200 de metri, dar sunt nespus de pitorești și interesante prin diversitatea formei pe care le înglobează. Pereții sunt verticali, atingând 150 metri înălțime, iar lățimea lor ajunge doar la câţiva metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate