Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Sirenele, printre alte creaturi mistice, joacă un rol imens în cultura populară. Dar sunt reale sau au existat măcar în trecut? Aceste creaturi de o frumusețe naturală, şi care ar trăi în mări şi oceane, există în cărți, texte și filme de sute de ani. Au fost ele reale ca şi dinozaurii sau sunt o iluzie care ne menține creativi și ne alimentează imaginația?
Deşi nu există dovezi că sirenele sunt reale, este posibil totuşi ca ele să fi existat odată pe Pământ. Ele au fost reprezentate în diverse moduri – de la creaturi malefice seducătoare, şi până la femei frumoase și elegante ale mării.
În mitologia greacă, sirenele erau creaturi periculoase care ispiteau marinarii. Una dintre primele texte în care se vorbeşte despre sirene provine dintr-un text chinezesc scris în secolul al IV-lea î.Hr., Shanhaijing, în care se vorbește despre tot felul de fiare mitice.
Sirenele apar în „Odiseea” lui Homer, scrisă în jurul anilor 675-725 î.Hr., unde apariţia lor seducătoare îi poate ucide pe călătorii de pe mare.
În Asiria se vorbesc despre sirene în jurul anului 1.000 î.Hr. Legenda povestește despre zeița Atargatis și despre transformarea ei într-o sirenă după ce a sărit într-un lac, simţindu-se rușinată de uciderea iubitului ei. Nu a putut lua forma completă a unui pește, ci s-a transformat în sirenă din cauza frumuseții sale.
Cea mai faimoasă observare documentată a unei sirene reale a fost făcută de Cristofor Columb. La 9 ianuarie 1493, el a scris în jurnalul său de bord că a asistat la ceva magic ce nu mai văzuse până atunci. În largul coastei Africii, Columb a fost martor la trei sirene care s-au ridicat deasupra suprafeței mării.
Le-a descris foarte diferit de poveștile folclorice. Nu erau la fel de frumoase şi magice, ci mai simple și mai asemănătoare cu peștii, având fețe umane. Unii spun că Cristofor Columb s-a înșelat și a văzut de fapt alte creaturi marine care ar putea fi confundate cu sirenele dacă ar fi văzute de la distanță.
Nu există nicio îndoială că fascinația sirenelor va continua să fie transmisă din generație în generație. Însă existența lor, chiar în trecutul omenirii, nu este pe deplin dovedită.