Cimbrul este considerat ca fiind una dintre mirodeniile mentionate in Biblie de mai multe ori, in Cantarea Cantarilor. Expertii cred ca a fost inclus, impreuna cu lavanda, rozmarinul, salvia si lamaita — toate, membre ale familiei mentei — in gradinile lui Solomon din Etham.
Cimbrul este celebru pentru efectele lui afrodisiace. Calugarii de pe vremuri nu aveau voie sa planteze cimbru in gradinile lor, fiindca era o planta a amorului. De aceea, se recomanda cuplurilor care vor sa-si regaseasca extazul conjugal sa-si presare pe carne cimbru pisat.
Cimbrul e cunoscut ca afrodisiac inca din cele mai vechi timpuri, dar are si alte proprietati. A fost recomandat si pentru guta, paralizie, reumatism, pietre la rinichi, diaree (acuta si cronica), scurgeri vaginale si cicluri intrerupte. Se spune ca e bun pentru astm si blocarile cailor respiratorii. Contine o substanta expectoranta (cineol). Alunga crampele de la stomac, precum si gazele gastrice si intestinale. In Europa, diabeticii beau ceai de cimbru pentru a-si astampara setea excesiva. Este vermifug, util pentru a scapa de paraziti, ca limbricii si tenia. Nu exista niciun efect negativ cunoscut al folosirii cimbrului.
Pentru a-l folosi ca afrodisiac, puneti o mana de frunze proaspete sau uscate de cimbru intr-un litru de apa fiarta (nu in clocot). Strecurati, indulciti dupa gust si beti intre doua si trei cesti zilnic si una inainte de culcare.
Spre a prepara un decoct de cimbru si schinduf pentru uz extern, fierbeti la foc mic trei linguri si jumatate de seminte de schinduf timp de cinci minute, intr-un sfert de litru de apa. Luati de pe aragaz si adaugati doua maini de frunze uscate de cimbru. Mai lasati la asezat inca cincizeci de minute. Aplicati pe baza sirei spinarii, la culcare. Puteti sa beti si doua cesti din acest preparat, inainte de culcare. In acest scop, strecurati si indulciti dupa gust.
Pentru o infuzie contra tusei, a racelii sau a deranjamentelor de stomac, puneti patru lingurite de cimbru intr-o ceasca de apa fiarta (pentru copii, una sau doua lingurite la o ceasca). Lasati la asezat zece minute. Strecurati si indulciti dupa gust. Beti pana la trei cesti pe zi.