Cine traieste langa copaci sau langa o padure are parte de beneficii incredibile la nivelul creierului

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
O cercetare europeana de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umana din Germania sugereaza ca cei care traiesc langa natura au parte de efecte pozitive asupra creierului lor, comparativ cu locuitorii care locuiesc in orase; cercetatorii au stabilit ca e vorba, in special, de amigdala, centrul interactiv al creierului pentru emotii, comportament emotional si motivatie. Cand ne gandim la stres sau frica, ar trebui sa ne gandim la amigdala.
Aceasta cercetare nu ar trebui sa fie o surpriza, deoarece beneficiile fiziologice si psihologice ale naturii sunt bine documentate. De exemplu, intr-un studiu realizat de Gregory Bratman, s-a stabilit ca natura poate schimba creierul nostru si poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii noastre.
In cadrul studiului de fata, cercetatorii au cerut participantilor alesi la intamplare sa petreaca 50 minute de mers pe jos intr-un mediu natural si intr-unul urban, si sa se supuna unei serii de evaluari psihologice inainte si dupa plimbare. Ei au descoperit ca voluntarii care au trecut printr-o portiune naturala, de padure, a campusului din Stanford, au prezentat o imbunatatire a functiei cognitive si a starii de spirit in comparatie cu cei care au parcurs traseul urban in aceeasi perioada. Cu toate acestea, in timp ce acest studiu a aratat ca natura ar putea avea un efect pozitiv asupra bunastarii mentale, nu a examinat mecanismele neurologice care stau la baza acestei schimbari.
Un alt studiu a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea din New Brunswick, care au colectat date despre 1,3 milioane de adulti canadieni care locuiesc in cele mai mari 30 de orase din tara, in perioada 2001-2012. Cercetatorii au masurat cantitatea de verdeata din jurul caselor celor participanti la studiu, de la copaci giganti la arbusti mici. Constatarile lor sugereaza ca, in general, cu cat exista mai multi copaci in zona in care traiesc oamenii, cu atat riscul lor de deces prematur scade.
Revenind la primul studiu, s-a mai constatat ca locuitorii orasului sunt expusi unui risc sporit de a dezvolta boli psihice, cum ar fi depresia, tulburarile de anxietate si schizofrenie, fata de persoanele care traiesc in zonele rurale, iar amigdala este mai activa in randul persoanelor care traiesc in orase, deoarece aceasta parte a creierului este importanta in procesul de prelucrare a stresului. Potrivit autorului studiului, Simone Kühn, „studiile asupra locuitorilor din mediul rural au aratat ca trairea in apropiere de natura este buna pentru sanatatea mintala si bunastarea lor. Prin urmare, am decis sa examinam locuitorii orasului”. Kühn si echipa ei au analizat 341 de adulti cu varste intre 61 si 82 de ani. Ei au cerut participantilor sa efectueze scanari RMN pentru a determina structura regiunilor cerebrale de procesare a stresului, in special amigdala, si sa efectueze teste de memorie si rationament. Ei au combinat datele obtinute din RMN cu informatii despre locatiile participantilor, pentru a determina mai bine influenta naturii asupra acestor regiuni ale creierului.
Cercetarea a aratat ca cei traiesc in oras, dar fiind mai apropiati de o padure, au mai multe sanse de a avea amigdala sanatoasa din punct de vedere fiziologic si, prin urmare, sunt mai in masura sa faca fata stresului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate