Coincidenţă bizară: CERN activează la putere maximă Acceleratorul de particule de la Geneva, în aceeaşi zi în care are loc eclipsa totală de Soare (8 aprilie 2024)

Precum multă lume ştie, pe 8 aprilie 2024 are loc eclipsa totală de Soare (numită şi „eclipsa secolului”), aceasta fiind vizibilă în America de Nord. Dar, exact în aceeași zi (8 aprilie), CERN (organizaţia europeană de cercetare nucleară) va activa la puterea sa maximă (după 2 ani) Large Hadron Collider (LHC), mai cunoscut sub numele de Acceleratorul de Particule de la Geneva. Să fie totul o coincidență? Poate că este ceva mai mult decât atât.
Cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume va lansa un experiment niciodată realizat la această intensitate: va ciocni protoni între ei, cu scopul de a căuta particule invizibile. Materia întunecată este în prezent un tip necunoscut de materie despre care se consideră că ar conține o mare parte din masa totală a Universului. Modelele teoretice sugerează că există 17 grupuri diferite de particule de materie întunecată, iar CERN a confirmat existența lor folosind LHC în 2012. Acum, echipa a repornit LHC după o hibernare de 2 ani, în speranța de a descoperi particulele misterioase care alcătuiesc materia întunecată. Oamenii de știință au început testele preliminare prin trimiterea de miliarde de protoni în jurul inelului de magneți supraconductori al LHC pentru a-i spori energia și pentru a se asigura că instalația de 4 miliarde de dolari este funcțională. CERN va accelera protonii printr-un tunel lung de 27 km, aproape cu viteza luminii, pentru a recrea condițiile care au existat la o secundă după Big Bang-ul teoretic. La putere maximă, trilioane de protoni vor alerga în jurul acceleratorului LHC de 11.245 de ori pe secundă și vor călători cu doar 11,26 km/h mai puțin decât viteza luminii!
Prima încercare de repornire a CERN a avut loc pe 8 martie 2024, dar nu a fost realizată din cauza unor defecțiuni mecanice. Pentru 8 aprilie este planificat un mare eveniment, când energia fasciculelor de protoni atinge maximul posibil. Ce-ar putea merge prost într-o zi de eclipsă de Soare!? La urma urmei, cercetătorii au dreptul de a alege orice dată doresc.
LHC, inaugurat în 2008, este utilizat în mod normal doar o lună pe an, dar a fost închis pentru perioade lungi de timp pentru upgrade-uri. Ultima dată a fost oprit în 2022, în plină criză energetică europeană.
Dar adevărul este că pe 8 aprilie 2024 are loc o eclipsă de Soare, pentru care au fost deja prezise multe lucruri, inclusiv trei zile de întuneric. Prin urmare, nici nu știm cum vor merge lucrurile. Va fi una dintre cele mai lungi eclipse de Soare din ultimii ani. În același timp, Soarele se apropie de apogeul activității sale, așa că sunt așteptate erupții și ejecții coronală de masă.
Eclipsa de Soare nu este singurul lucru care poate fi văzut pe cer în această perioadă. Cometa 12P/Pons-Brooks, sau „Cometa diavolului” se apropie și ea de Soare; în timpul eclipsei, ea va fi vizibilă și pe cer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate