Ca faci aripi, ca ajungi sa debordezi de energie, companiile se folosesc de tot felul de gaselnite pentru a-si vinde bauturile energizante. Daca nu de mult doar sportivii se foloseau de puterile lor asa-zis miraculoase, in prezent cam toata lumea apeleaza la ele atunci cand se simte in pana de energie.
Dar ce contin ele cu adevarat? Mai multi nutritionisti, consultati de Men’s Health si citati de ziare.com, au luat legatura cu firmele care produc bauturi energizante si, folosindu-se de informatiile primite, au tras cateva concluzii.
Astfel, potrivit nutritionistilor, energizantul Starbuck’s Double Shot Energy and Coffee contine 210 calorii, 26 de grame de zahar si 146 miligrame de cafeina. Potrivit producatorilor, bautura e puternica, plina de vitamina B, guarana, ginseng si proteine naturale din lapte. Totul scufundat intr-o cafea care promite sa te energizeze. Adevarul e ca mai toti producatorii lauda suplimentele de plante din bauturile lor, dar stiinta le cam da peste cap socotelile. Ginsengul, de exemplu, nu da energie, desi poate mari concentrarea.
Un studiu realizat in Australia a aratat ca subiectii care inghitisera 200 de miligrame de extract de ginseng, cu o ora inainte de a fi supusi unor teste cognitive, s-au descurcat mult mai bine decat atunci cand nu primisera suplimentul.
Cat despre guarana, efectele acestei plante sunt asemanatoare cafeinei. O samanta de gurana contine 4 – 5% cafeina, de doua ori mai mult decat un bob de cafea. Singurul beneficiu pentru sanatate al acestei bauturi este surplusul de antioxidanti.
Studiile au aratat ca ginsengul interactioneaza cu mai multe medicamente, cum ar fi anticoagulantele, putand sa anuleze efectele medicamentelor. Cat despre guarana, cantitatea continuta de o cutie nu poate face rau. In cazul mai multora, insa, exista cateva semne de intrebare.
Cat despre popularul Red Bull, care pretinde ca „vitalizeaza corpul si mintea”, acesta contine, conform indicatiilor de pe cutie, taurina. In afara acesteia contine 110 calorii, 27 de grame de zahar si 76 de miligrame de cafeina. In timp ce cafeina ofera cu siguranta creierului beneficii, la fel ca si vitamina B, care ajuta metabolismul, zaharul si taurina nu fac decat sa anuleze efectele primelor doua.
Un studiu realizat in Noua Zeelanda a aratat ca cele 27 de grame de zahar din Red Bull reprezinta o cantitate indeajuns de mare ca sa inhibe complet capacitatea organismului de a arde grasimi. Cat despre taurina, un amino-acid care lucreaza ca si neurotransmitator, acesta are efect mai mult de sedativ decat de stimulant, conform cercetatorilor de la Weill Cornell Medical College.
Cateva tari europene au interzis produsul de teama ca proprietatile sale stimulante ar putea cauza atac cardiac. Un studiu din 2008 a aratat insa ca cei care consuma o astfel de bautura nu sunt supusi niciunui risc deoarece substantele sunt bine dozate. Practic, Red Bull contine jumatate dintre substantele care se afla in alte bauturi energizante.
Sursa: www.romanialibera.ro