Teoria medicala chineza sustine ca bolile sunt cauzate de elementele din mediul inconjurator (vantul, frigul, umezeala, caldura, uscaciunea si focul) si de factorii interni (placerea, furia, nelinistea, melancolia, tristetea, frica si groaza). Tratamentul nu se concentreaza numai asupra eliminarii toxinelor daunatoare, ci si asupra intaririi vitalitatii si a rezistentei organismului la boli.
Tratamentele occidentale, pe de alta parte, adopta, in principal, un tratament paliativ localizat, care trateaza capul pentru dureri de cap si picioarele pentru durerile de picioare. Medicina chineza cauta un tratament pentru tot corpul, prin ajustarea dezechilibrelor din organism care cauzeaza durerea de cap sau de picior. Tratamentul radical nu implica numai medicamente, ci si dieta si exercitii fizice in cadrul terapiei.
„Uciderea” germenilor cu droguri sintetice puternice are beneficii, practic, nule in timp, deoarece exista intotdeauna mai multi germeni in mediul inconjurator care sa-l reinfecteze pe pacient, imediat ce medicatia a fost oprita. Singurele masuri care realizeaza un tratament permanent sunt corectarea afectiunilor interne de dezechilibru si toxicitate si permiterea ca boala sa-si urmeze evolutia, in primul rand. Atunci cand acest lucru este realizat, toate simptomele vor disparea complet.
Initial, si medicina occidentala recunostea cauzele de baza ale bolilor. Hipocrate credea ca boala era cauzata de un dezechilibrul al „umorilor” din corpul uman, si nu de factorii externi. Thomas Sydenham, medicul din secolul al XVII-lea cunoscut ca fiind „un Hipocrate englez”, scria: „Boala nu este nimic mai mult decat o incercare a organismului de a se elibera de materia maligna”. Rudolf Virchow, un pionier al secolului al XVIII-lea in domeniul patologiei celulare, scria urmatoarele despre boli: „Daca as putea sa-mi retraiesc viata, mi-as dedica-o demonstrarii faptului ca germenii isi cauta mediul natural – tesutul bolnav – si nu sunt ei insisi cauza tesutului afectat. De exemplu, tantarii cauta apa statatoare, dar nu fac ca apa sa devina statatoare”.
In volumul Food Is Your Best Medicine, dr. Henry G. Bieler, care poate fi considerat a fi un „Hipocrate modern”, ajunge la trei concluzii de baza referitoare la boli, bazate pe 50 de ani de experienta clinica:
„Prima este aceea ca bolile nu au ca agent cauzativ principal germenii. In schimb, cred ca boala este cauzata de o toxemie care are ca rezultat afectarea sau anularea functiilor celulelor, inlesnind, astfel, multiplicarea si atacurile germenilor. A doua concluzie la care am ajuns este aceea ca, aproape in toate cazurile, folosirea medicamentelor pentru tratarea pacientilor e daunatoare. Medicamentele pot produce efecte secundare grave si, uneori, pot chiar sa dea nastere unor noi boli… A treia concluzie la care am ajuns este aceea ca bolile pot fi vindecate prin folosirea corecta a alimentelor adecvate”.
Adevaratul vinovat in neintelegerea medicala occidentala moderna a bolii a fost Louis Pasteur si „teoria sa despre germeni”. Desi „descoperirea” germenilor de catre acesta a fost, in multe moduri, folositoare, teza sa conform careia germenii sunt cauza bolilor era una gresita. Iar motivul pentru care atat medicii, cat si pacientii occidentali sunt atat de dispusi sa-i accepte teoria este acela ca plasa vina pentru boli in exclusivitate asupra factorilor externi, absolvind, astfel, pacientul de orice responsabilitate pentru starea sa de sanatate.
Adevarata cauza a bolilor este patologia celulara cauzata de starile interne de toxemie, mai ales ca urmare a obiceiurilor alimentare incorecte. Aceasta inseamna ca pacientul este responsabil pentru propria sa stare de sanatate si ca trebuie sa si-o corecteze, in principal, prin autodisciplina – fapt pe care oamenii moderni detesta sa-l accepte si cu atat mai putin sa-l puna in practica.
In ingrijirea medicala traditionala chineza, cea mai mare parte a tratamentului are loc la domiciliu, si nu in clinici sau spitale. Cunostintele generale despre terapia nutritionala sau fitoterapeutica sunt comune in majoritatea caminelor chineze, ca si conceptele respiratiei terapeutice, masajului si exercitiilor. Majoritatea remediilor fitoterapeutice sunt prescrise de medic, furnizate de fitoterapeut si apoi preparate de pacient, la domiciliu. Intr-un sondaj recent asupra episoadelor de boala suferite in timpul unei perioade de o luna de 115 familii de chinezi din Taiwan, 93% dintre pacienti au fost tratati mai intai acasa si 73% au fost tratati doar acasa. Comparati aceste cifre cu societatea occidentala, in care oamenii se grabesc sa mearga la medic chiar si pentru cea mai mica afectiune si medicii isi incheie aproape intotdeauna consultatia spunand : „Reveniti saptamana viitoare pentru o noua consultatie”.
In Orient, oricine poate sa intre intr-o farmacie fitoterapeutica si sa cumpere orice are nevoie fie pentru prevenire, fie pentru a se vindeca. Aceste medicamente sunt sigure si naturale si multe dintre cele mai comune si mai eficiente prescriptii sunt disponibile in forma tiparita pentru publicul larg. Pacientul se duce la medic doar atunci cand nu reuseste sa-si identifice singur problema, medicul prescriindu-i o terapie si dandu-i indicatii care il ajuta pe pacient sa se vindece singur. La urma urmei, nimeni nu va cunoaste corpul mai bine decat vi-l cunoasteti dumneavoastra.
Unul dintre cele mai mari inconveniente ale abordarii occidentale este faptul ca pacientii ajung sa depinda in totalitate de medici pentru orice tip de afectiune usoara sau grava si accepta orbeste sfatul medicului despre orice. Atunci cand indicatiile medicului dau gres, acestia il invinuiesc, pentru ca este un tap ispasitor convenabil, in loc sa infrunte realitatea ca principala cauza a starii lor este neglijenta lor de a se proteja prin masuri preventive. O astfel de atitudine nu poate duce niciodata la sanatate si longevitate.
Un exemplu rasunator de esec al abordarii occidentale a sanatatii si a bolii este asa-numitul „razboi impotriva cancerului” din America, unde aceasta boala mortala prospera mai mult decat in orice alta parte a lumii. Pe parcursul ultimilor 35 de ani, National Cancer Institute (NCI) a cheltuit mai mult de 20 de miliarde de dolari pentru cercetari in vederea gasirii unui leac pentru cancer, eliminand, in acelasi timp, toate abordarile homeopatice si preventive ale bolii. Din 1962, numarul deceselor cauzate de cancer la 100 000 de persoane s-a ridicat in America de la 170 la 185 si in 1986 s-au raportat aproape un milion de noi cazuri de cancer. Si totusi, de fiecare data cand cineva sugereaza ca un regim alimentar pe baza de alimente crude sau un produs alimentar cum ar fi „laetrilul” (vitamina B17) ori respiratia profunda sau alta metoda demonstrata experimental ar putea sa vindece sau sa ajute la prevenirea imbolnavirii cu cancer, NCI este primul care se lanseaza in actiuni juridice pentru a impiedica persoana respectiva sa continue.
Cei care doresc sa rupa cercul vicios al bolii si degenerarii cauzate de folosirea exclusiva a „tratamentelor” chimice si chirurgicale si sa-si infranga dependenta de „oameni in halate albe” ar putea arunca o privire mai atenta asupra medicinii chinezesti, ce ofera o abordare preventiva catre sanatate si longevitate care poate fi urmata cu usurinta de orice persoana.