Constipatia este o problema cronica pentru multi oameni. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin dificultatea de a defeca, insotita uneori de crampe si dureri in rect, din cauza efortului de a face sa treaca excrementele tari. Pe excremente pot aparea mici pete de sange de un rosu viu, produse de usoare sfasieri, pe masura ce excrementele sunt impinse spre anus. In mod normal, trebuie sa avem scaun o data pe zi. Acesta este ciclul metabolic si e necesar pentru a ramane sanatosi fizic si psihic.
Excrementele contin reziduurile alimentelor consumate. In aceste reziduuri sunt o multime de bacterii si de elemente otravitoare. Trebuie sa ne debarasam de ele in fiecare zi. Daca excrementele se blocheaza in rect, in jurul lor se scurg mucus si fluide, ducand la incontinenta fecalica si la o serie de probleme de sanatate, cum ar fi indigestia, insomnia, afectiunile gastrice si intestinale, febra si pierderea poftei de mancare. Atunci cand intestinele se elibereaza mai incet, ca in cazul constipatiei, excretia regulata nu mai este posibila, iar toxinele se acumuleaza in corp, provocand dezechilibrul florei din colon si declansand boli. Trebuie sa intelegem un lucru foarte important: cu cat sta mai mult in colon hrana digerata, cu atat sunt mai multe sanse ca bacteriile sa se inmulteasca si sa elibereze substante chimice toxice.
Cauze ale constipatiei
Cauza este absenta a trei lucruri:– exercitiile fizice, care stimuleaza miscarile peristaltice, contractiile de tipul valurilor care deplaseaza hrana pe traiectul gastrointestinal;– fibrele din alimentatie, care maresc volumul excrementelor;– fluidul, care inmoaie excrementele, astfel incat pot trece fara sa produca durere sau sa sfasie tesutul anal. Lipsa fluidului din colon este ceea ce face ca excrementele sa fie tari si defecatia dificila. Duritatea excrementelor incetineste miscarile peristaltice, astfel incat reziduurile intarzie in intestin. La randul lui, deficitul de fluid din colon este provocat de o alimentatie nesanatoasa si de lipsa de miscare. Alimentele rafinate, cu putine fibre, nu prea stimuleaza excretia. Lipsa de miscare nu face altceva decat sa exacerbeze situatia. Cu cat mancam mai mult, cu atat ne este mai greu sa scapam de reziduuri.
Si stilul de viata neregulat poate sa provoace constipatia – de exemplu, atunci cand nu exista un program regulat al culcarii, scularii, meselor si, mai ales, al defecatiei zilnice. Toate acestea pot duce la constipatie. O alta situatie este calatoria, care deregleaza ritmurile normale ale activitatii intestinale.
Se stie ca anumite medicamente pot duce la constipatie, cum ar fi narcoticele, pilulele cu fier si cele cu calciu, deoarece ele au nevoie, pentru a fi asimilate, de un mediu intens acid. Stresul mental, sarcini grele la serviciu si durerea provocata de hemoroizi pot, de asemenea, sa duca la constipatie. Miscarile peristaltice sunt incetinite si de varsta, asa incat constipatia poate fi o problema frecventa la persoanele inaintate in varsta.
Tratamentul constipatiei
Adoptati un regim alimentar bogat in fibre. Alimentatia bogata in fibre nu numai ca previne constipatia, ci poate preveni si diverticuloza, hemoroizii, polipii intestinali si chiar cancerul colonului. Evitati mancarurile prajite si pe cele cu mult zahar. Beti multa apa si sucuri. Faceti zilnic exercitii fizice. Obisnuiti-va sa aveti scaun intr-un anumit moment al zilei si raspundeti prompt la „imboldul naturii” – nu asteptati pana ce nu mai simtiti nevoia. Defecatia ar trebui sa fie in fruntea tuturor prioritatilor zilnice.
Remedii alimentare naturiste
* Adoptati un regim alimentar bogat in fibre, bazat pe cereale integrale, orez nedecorticat, legume si fructe proaspete. Fibrele pe care le mancati nu sunt digerate, ci trec prin intestine impreuna cu celelalte reziduuri. Ele atrag apa in excremente si le maresc volumul, inmuindu-le.
* Mancati incet si mestecati bine, cu mintea concentrata asupra mancarii. Aceasta ajuta mult digestia care, la randul ei, va usura excretia.
* Se recomanda in special cartofii dulci (batate), despre care se stie ca sunt foarte eficienti in prevenirea si tratarea constipatiei, precum si a altor probleme.
* De asemenea, merele, bananele, smochinele, papaya si perele sunt bune pentru tratarea constipatiei.
* Mancati zilnic un terci din praf de migdale (se gaseste in toate magazinele cu produse alimentare chinezesti).
* Se inmoaie o uncie de „urechi de argint” (Tremella fuciformis) in apa timp de o ora. Se adauga cateva cristale de zahar nerafinat si se fierbe inabusit timp de o ora. Se mananca „urechile de argint” si se bea zeama. Operatiunea se face o data sau de doua ori pe zi.
* Se fierb in apa inabusit una sau doua smochine cu un pic de miere. Se bea zeama si se mananca smochinele.
* Se fierb in apa inabusit o uncie de migdale si doua pere, timp de 30 de minute. Se adauga cateva cristale de zahar nerafinat. Se mananca migdalele si perele si se bea zeama.
* Pentru a stopa sangerarea provocata de sfisiere, beti zilnic mai multe cani cu suc de telina cruda.
* Amestecati suc de ridichi cu miere si beti-l pe stomacul gol. Amestecul este deosebit de eficient pentru inmuierea excrementelor intarite in intestin si usureaza excretia.
* Se curata si se taie o vanata, se pun peste ea un pic de ulei de susan si sare, se fierbe inabusit timp de 30 de minute si se mananca.
* Aceste alimente pot trata constipatia: fasole boabe de ricin, ulei de susan, samburi de caise, banane, piersici, ulei de soia, nuci si pepene verde.
* Beti trei linguri de suc de cartof crud cu un pic de miere, pe stomacul gol, inainte de micul dejun. Acesta inmoaie scaunul.
* Terciul de susan si uleiul de susan sunt foarte bune pentru tratarea constipatiei. Mancati zilnic terci de susan la o masa sau beti apa cu miere, cu un pic de ulei de susan.
* Mancati dimineata, pe stomacul gol, doua banane foarte coapte.
* Mancati de doua ori pe zi cate o uncie de nuci crude.
* Mancati inainte de culcare una sau doua smochine proaspete. Remediul li se recomanda in mod deosebit persoanelor varstnice.
* Beti dimineata lapte proaspat, pe stomacul gol.
* Beti un pahar cu suc de grepfrut dimineata, pe stomacul gol.
* Beti zilnic cel putin zece pahare cu apa.
* Mancati prune sau beti suc de prune. Prunele contin o substanta naturala care combate constipatia.
* Se fierb in apa, la foc iute, o uncie de samburi de prune si se bea de doua ori pe zi. Nu mancati samburii.
* Beti dimineata, de indata ce va treziti, o cana cu apa sarata sau apa cu miere, cu cateva picaturi de ulei de susan.
* Practicati regulat, zilnic, o forma de exercitii usoare.
* Dupa mese mergeti pe jos o mila.
* Masati-va abdomenul de trei ori pe zi. De fiecare data, frecati-va mainile intre ele ca sa se incalzeasca, apoi frecati-va abdomenul pe rand cu fiecare mana, de 30 de ori in sensul acelor de ceas si de 30 de ori invers. Aceasta se poate face fie sezand, fie culcat.
* Stati culcat pe spate, cu picioarele indoite si talpile pe sol. Practicati in aceasta pozitie exercitii de respiratie, timp de cinci minute, de doua ori pe zi.
* O alta varianta este sa stati culcat pe spate si sa va apasati pieptul cu picioarele. Fortati-va un pic. Si acest exercitiu trebuie facut de doua ori pe zi.