Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Ideea că arborii din păduri pot „vorbi” între ei, pot împărtăși resurse cu puieții lor și chiar îi pot proteja, prin intermediul unor ciuperci subterane – poate fi, la prima vedere, una fascinantă. Conceptul este atât de intrigant, încât a prins rădăcini în mass-media populară, fiind supranumită „Wood Wide Web”, adică „Reţeaua largă de pădure”, dar știința din spatele acestor idei nu este dovedită, avertizează expertul de la Universitatea din Alberta. Justine Karst.
Într-un articol publicat în „Nature Ecology & Evolution”, Karst și alţi doi colegi contestă afirmațiile populare despre capacitățile ciupercilor subterane cunoscute sub numele de rețele micorize comune (CMN în limba engleză), care conectează rădăcinile mai multor plante / arbori în subteran. Deși s-a dovedit științific că există CMN, nu există dovezi puternice că acestea oferă beneficii copacilor și puieţilor acestora, sugerează cercetătorii.
Pentru a evalua afirmațiile populare, Karst și colegii săi au analizat dovezile din studiile de teren existente. Ei au descoperit că una dintre afirmații – aceea că CMN-urile sunt răspândite în păduri, nu este susținută de suficiente dovezi științifice, prea puține păduri fiind cartografiate.
A doua afirmație – aceea că resursele, cum ar fi nutrienții, sunt transferate de copacii adulți către puieţi prin intermediul CMN-urilor și că stimulează supraviețuirea și creșterea, s-a dovedit, de asemenea, a fi discutabilă. O analiză a 26 de studii, inclusiv unul în care Karst este co-autor, a stabilit că, deși resursele pot fi transferate în subteran de copaci, CMN-urile nu provoacă neapărat acest flux, iar puieţii de obicei nu beneficiază de accesul la CMN.
A treia afirmație, conform căreia copacii adulți trimit de preferință resurse sau „semnale de avertizare” cu privire la daunele insectelor arborilor tineri prin intermediul CMN-urilor, nu este susținută de un singur studiu de teren publicat.
Cercetătorii mai spun că informațiile exagerate pot modela și distorsiona narațiunea publică despre CMN, iar asta ar putea, la rândul său, să afecteze modul în care sunt gestionate pădurile.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): Positive citation bias and overinterpreted results lead to misinformation on common mycorrhizal networks in forests / nature.com