Imagine: Sarah Jelbert / University of Bristol
Ciorile și corbii, care aparțin familiei corvidelor, sunt cunoscuți pentru inteligența lor ridicată, natura jucăușă și personalitatea puternică pe care o au. Ei își poartă ranchiună unii față de ceilalţi, fac statistici de bază, fac acrobații și chiar găzduiesc funeralii pentru membrii decedați ai familiei. Noi, oamenii, continuăm să învățăm lucruri noi despre inteligența deosebită a acestor păsări.
La începutul lui 2024, o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova din Rusia și de la Universitatea din Bristol a descoperit că o specie de corb numită „corbul cu glugă” – care are un bust gri și pene negre pe coadă și cap, făcând-o să pară ca poartă o „glugă” – este capabilă să gestioneze o faptă mentală pe care o credeam odată unică pentru oameni: să memoreze forma și dimensiunea unui obiect după ce este luat – în acest caz o mică bucată de hârtie colorată – și să reproducă una asemănătoare. Această realizare, potrivit cercetătorilor în comportamentul animal, necesită abilitatea de a forma „șabloane mentale”. În esență, un șablon mental este o imagine în minte despre cum arată un anumit obiect, chiar și atunci când acel obiect nu mai este prezent fizic. Șabloanele mentale permit animalelor să creeze instrumente, care pot fi folosite pentru a obține hrană sau pentru a face un cuib mai bun – aşadar, pentru a avea o șansă mai bună de supraviețuire. De asemenea, ar putea face posibil ca indivizii să învețe despre fabricarea uneltelor de la alți membri ai speciei lor – și să transmită în timp îmbunătățiri în fabricarea uneltelor, adesea numită „cultură cumulativă”, care e foarte rară în rândul speciilor non-umane.
Încă din 2002, cercetătorii au studiat-o pe Betty, o cioară captivă din Noua Caledonie, care a fost capabilă să îndoaie spontan o bucată de sârmă pentru a crea un cârlig, pe care l-a putut în realizarea unei sarcini greu de atins. Betty a folosit cu succes un cârlig prefabricat pentru a obține sarcina, dar ulterior nu părea să înțeleagă pe deplin cum funcționează cârligul. Cercetătorii au decis că trebuie să fi format un șablon mental al cârligului, lucru pe care ea apoi l-a reprodus.
Dar noile descoperiri despre „corbul cu glugă” sugerează că această specie are capacitatea de a învăța mai profund decât s-a crezut iniţial – spune Sarah Jelbert, un psiholog care studiază comportamentul animalelor la Universitatea din Bristol și este unul dintre autorii unui nou studiu. Crearea și utilizarea șabloanelor mentale ar putea fi o abilitate care a evoluat în strămoșul tuturor corvidelor.
Pentru studiul lor, Jelbert și colegii ei au antrenat mai întâi trei corbi cu glugă – Glaz (15 ani), Rodya (4 ani) și Joe (3 ani) – să recunoască bucăți de hârtie de diferite dimensiuni și culori. Pentru a face acest lucru, ei au expus păsările la bucăți de hârtie „şabloane” în diferite culori și dimensiuni, timp de câteva minute, înainte de a le îndepărta, și apoi au recompensat păsările pentru că scăpau resturile care se potriveau cu aceste șabloane într-o fantă mică.
În continuare, corbilor li s-a oferit posibilitatea de a fabrica versiuni ale acestor obiecte în schimbul unei recompense. Cercetătorii au descoperit că toţi cei trei corbi au fabricat obiecte care se potriveau cu obiectul șablon original, atât în culoare cât și în dimensiune. Cercetătorii au observat, de asemenea, că Glaz, cel mai în vârstă dintre cei trei corbi cu glugă, părea să fie cel mai priceput în a face aceste fragmente, el fiind şi cel mai dresat. Această descoperire le-a sugerat cercetătorilor că șabloanele mentale pot fi legate de experiența acumulată odată cu vârsta.
„Spre deosebire de oameni, care se copiază în mod regulat comportamentul celuilalt, nu avem prea multe dovezi că aceste păsări se vor urmări între ele și vor copia în mod deliberat ceea ce face cealaltă”, spune Jelbert. Cu toate acestea, păsările își vor fura uneltele între ele, în special cele tinere le fură adesea uneltele părinților lor.
Pentru biologi și psihologi, înțelegerea modului în care corvidele folosesc șabloanele mentale poate ajuta la înţelegerea naturii inteligenței păsărilor.
Sursa: articolul ştiinţific „Hooded crows (Corvus cornix) manufacture objects relative to a mental template” / springer.com