Imagine: generata de Microsoft Designer
Este cu adevărat pionierat sau este o tehnologie perfecționată dintr-una care există de mulți ani? Într-o știre care provoacă furori, a fost anunțată dezvoltarea tehnologiei de control mental de la distanță, definită drept „pionierat”.
Într-o descoperire revoluționară, oamenii de știință sud-coreeni au inventat o tehnologie de control de la distanță care permite manipularea creierului folosind câmpuri magnetice. Cercetătorii speră că descoperirea lor ne va ajuta să înțelegem mai bine funcțiile superioare ale creierului, cum ar fi cogniția, emoția și comportamentul social. Cheon Jinwoo, de la Centrul de Nanomedicină din Coreea de Sud, a spus într-o declarație: „Aceasta este prima tehnologie din lume care permite ca anumite regiuni ale creierului să fie controlate liber folosind câmpuri magnetice. Ne așteptăm să fie utilizată pe scară largă în cercetare pentru a înțelege funcțiile creierului, rețelele neuronale artificiale sofisticate, tehnologiile de interfață bidirecțională creier-calculator și noi tratamente pentru tulburările neurologice”.
Creierul uman conține mai mult de 100 de miliarde de neuroni, care există într-o rețea complexă interconectată de circuite neuronale. Capacitatea de a controla neuroni specifici ne-ar permite să dobândim noi cunoștințe despre diferitele funcții jucate de fiecare dintre aceste circuite cerebrale, dar până în prezent acest lucru a fost posibil doar prin tehnologii invazive care interferează cu mișcările naturale. Câmpurile magnetice au fost folosite de mult timp în imagistica medicală și oferă o alternativă neinvazivă și la distanță la stimulările cerebrale profunde.
Acum, Cheon și colegii săi de la Centrul pentru Nanomedicină și Universitatea Yonsei au folosit acest principiu pentru a-și crea tehnologia de modulare a creierului, pe care au numit-o Nano-MIND. Tehnologia funcționează prin combinarea câmpurilor magnetice și a nanoparticulelor magnetizate pentru a activa selectiv circuite specifice din creier.
Pentru a-și testa tehnologia, echipa a recrutat un grup de șoareci femele non-materne și a activat selectiv un grup de receptori într-o zonă a creierului lor despre care se știe că inițiază comportamentele materne. Această activare a crescut semnificativ comportamentele parentale, cum ar fi transportul de pui de șoareci către cuib. Ei au explorat apoi modul în care tehnologia lor ar putea afecta comportamentele alimentare prin țintirea circuitelor neuronale cunoscute pentru controlul motivației. Activarea neuronilor implicați în inhibarea răspunsului nostru de sațietate a produs o creștere de 100% a apetitului și a comportamentelor alimentare, în timp ce activarea neuronilor despre care se știe că declanșează sațietatea a produs o reducere de 50% a acestor comportamente.
Desigur, acest lucru nu înseamnă că tehnologia poate fi folosită pentru a controla mințile oamenilor care trec întâmplător pe stradă: deși tehnologia este „la distanță”, ea necesită totuși utilizarea de nanoparticule magnetizate și dispozitive de câmp magnetic cu rază scurtă de acțiune. Cercetătorii speră să-și perfecționeze tehnologia, astfel încât să fie capabilă nu numai să activeze, ci și să inhibe anumite căi neurologice pentru a înțelege mai bine cu cine interacționează pentru a obține funcții cognitive de nivel superior, luarea de decizii și comportamente.
Sursa: studiul ştiinţific „In vivo magnetogenetics for cell-type-specific targeting and modulation of brain circuits” / nature.com
Comentariu propriu: Alte tipuri de tehnologii au ajuns în domeniile militare și știm acest lucru din experiență. Dacă această tehnologie ajunge către mâini care nu ar trebui să o aibă, ar putea fi un pericol pentru toată lumea? Ar putea ei să ne manipuleze mintea și să ne facă să ne comportăm în anumite moduri? Dacă o fac deja, poate că nici nu știm.