ADN-ul poate fi conceput ca o biblioteca ce cuprinde toate informatiile genetice de care o celula are nevoie pentru a exista si a se reproduce. Pentru a-si realiza procesele dorite, ADN-ul trebuie sa contina planurile detaliate necesare pentru sintetizarea enzimelor cu ajutorul carora poate favoriza desfasurarea fiecarei activitati a celulei. Daca o anumita parte din aceste schite lipseste sau este inexacta, celula nu va functiona asa cum trebuie si ar putea chiar sa moara. ADN-ul poate fi conceput ca matricea vietii.
ADN-ul se gaseste in nucleele si mitocondriile celulelor. In nucleu, se gaseste sub doua forme: cromatina sau cromozom. Cromatina este alcatuita dintr-un lant nespiralat de ADN, in jurul unui miez de proteina histonica. Cromozomii sunt localizati in nucleul unei celule. Un cromozom este alcatuit din molecule ADN asezate in spirala in jurul unui cadru proteic. Numarul cromozomilor din celulele unui organism variaza de la specie la specie. De exemplu, celulele unei pisici domestice au 38 de cromozomi, celulele unui caine au 78 de cromozomi si celulele umane au 46 de cromozomi.
In mijlocul creierului, se afla o glanda mica, numita glanda pineala (sau epifiza). Aceasta glanda a fost numita „casa sufletului”, inca din antichitate. La inceput, stiinta moderna considera ca glanda pineala era o glanda total nefunctionala in corp sau ca functiile sale nu sunt intelese. Conceptia stiintei moderne s-a schimbat dupa descoperirea faptului ca glanda pineala (epifiza) elibereaza multe substante care dirijeaza functia glandei pituitare (hipofiza). Abia dupa anii 1960, oamenii de stiinta au descoperit ca glanda pineala (epifiza) este responsabila cu productia de melatonina. Aceasta este un derivat al aminoacidului triptofan, care mai are si alte functii in cadrul sistemului nervos central. Producerea de melatonina de catre glanda pineala (epifiza) este stimulata de intuneric si inhibata de lumina.
In glanda pineala (epifiza), se afla ceea ce numim celula principala, centrul operational pentru toate celulele corpului. Celula principala este punctul de pornire al vindecarii pentru multe din functiile corpului. In aceasta celula principala, se afla cromozomul ADN-ului, miezul activarii ADN-ului. In interiorul celulei principale este un Univers minuscul, care constituie cheia functionarii noastre. El coordoneaza toate procesele si fenomenele din corpul nostru, de la culoarea parului pana la felul in care ne miscam picioarele. In interiorul celulei principale, se afla cromozomii tineretii si vitalitatii.
Cum se activeaza cromozomii tineretii si vitalitatii? Intrati intr-o stare de meditatie, mai intai, si apoi formulati in gand comanda: „Dumnezeule, fa sa aiba loc activarea cromozomilor tineretii si vitalitatii pentru mine, in aceasta zi. Multumesc!” Repetati tot acest proces de mai multe ori.