Practicile de curatare a spatiului de locuit si nu numai au fost respectate cu sfintenie de bunicii nostri care le-au preluat de la bunicii bunicilor lor din generatie in generatie. Si poate ca aceste traditii si-au avut si isi au rostul lor atunci cind o noua locuinta vine in viata noastra si incercam sa o transformam intr-un camin. Unele din aceste traditii tin si de puterea pe care batrinii nostri au dat-o practicilor investindu-le cu magia „necunoscutului”, a ceea ce vine pe neasteptate. Astfel la mutatul in locuinta noua e musai sa-ti iei o matura noua, cea veche fiind lasata in casa veche iar la construirea sau repararea acoperisului unei case se pune pe coama casei, in cel mai inalt loc, o cruce cu un stergar frumos si o crenguta de busuioc, ca sa pazeasca spatiul si pe cei ce vor locui in el de felurite intimplari neplacute.
Din acelasi motiv, la finisarea acoperisului se modeleaza din tabla sau sindrila un cocos, ce deasemenea se pune sus pe acoperis. Busuiocul dar si teiul sau la unele popoare mesteacanul sint socotite plante magice si impodobesc usile caselor si portile avind menirea de a disipa energiile negative de la intrari.
In Ajunul Anului Nou, se trage o linie cu carbunele pe mijlocul pragului si la plecarea intr-o calatorie se arunca putina sare peste umarul sting pentru a fi protejati. In anumite comunitati e obiceiul ca la inaugurarea unui spatiu de locuit, sa rosteasca formule de curatire, episcopul locului, samanul sau vrajitorul. Aceeasi practica se intilneste la curatirea unui spatiu, unde e cineva bolnav, unde a murit cineva, sau s-a nascut un copil.
Fie ca nu le luam in seama, fie ca le respectam formal, aceste practici au rolul lor bine stabilita in viata unei comunitati: acela de a curata, cind e cazul, dar si de a pastra nivelul energetic al locului cit mai ridicat. Nu odata arheologii au descoperit pe acelasi amplasament vestigiile unor constructii successive ce au servit in diverse epoci istorice ca lacasuri de cult. Fie ca e vorba de o moschee, o biserica, un templu sau un zigurat, toate aceste locuri erau considerate sfinte, tocmai prin energia curata si stralucitoare cu care era inzestrat spatiul respectiv. Spatiile cu atmosfere neplacute sint evitate, oamenii dorind sa stea cit mai putin in ele. Aceste spatii trebuie lasate un timp, pina cind lucrurile vor incepe sa se armonizeze de la sine. Dar pentru ca nu totdeauna e posibil ca un spatiu sa poata fi lasat sa se primeneasca singur, el poate fi curatat.
Curatirea spatiului unde locuim sau muncim, implica transformarea modelului sau energetic, pentru a-l aduce intr-o stare de echilibru si claritate. Acordarea spatiului necesita reorganizarea energiilor astfel incit, sa lucreze intr-o anumita directie dorita de ocupantii sai. Si intr-un caz si in celalalt, e necesara o trusa de lucru cu spatiul, formata din: betisoare parfumate, sau o crenguta de menta, salvie, isop, sau busuioc, un vas cu apa proaspata, dar se poate folosi si apa sarata sau aghiazma. Poate fi adus in incapere un clopotel cu sunet limpede, cristalin, luminari colorate, (cinci) pietricele, o punguta cu nisip, o punguta cu pamint si o bucata de material din fibra naturala. Se poate adauga la trusa de curatire si alte lucruri. Orice lucru adaugat se trateaza cu respect pentru ca puterea lui sa ne ajute. Lucurile destinate curatirii nu se folosesc in alte scopuri decit cele de curatire si daca ai primit indicii ca un obiect si-a incheiat misiunea cum ar fi: deteriorarea lui prin rupere sau fisurare, schimbarea mirosului, aspetului, consistentei, sau pur si simplu il ratacesti, sau il scapi frecvent din mina, multumeste-i si gaseste o modalitate de a-l indeparta.
Curatenia propiu-zisa implica delimitarea spatiului ce urmeaza a fi curatat. Acesta poate fi livingul, dormitorul sau bucataria. Deasemenea delimitarea in timp a activitatii propriu-zise. Exemplu: duminica de la ora 14 la 16. O alta etapa importanta este clarificarea motivului ce a sugerat acesta intentie. Daca a fost schimbat statultul social al ocupantului de exemplu de la elev la student. Si in sfirsit persoana care urmeaza sa faca operatiunea de curatire trebuie sa bea apa inainte si dupa curatire, sa-si scoata ceasul sau alte obiecte metalice ce vin in contact direct cu corpul, sa imbrace haine lejere si curate din fibre naturale, ce urmeaza a fi spalate dupa actul de curatire.