Oamenii de pe Pământ vorbesc mult despre colonizarea lui Marte. Dar dacă s-ar fi întâmplat deja și primii oameni s-ar fi stabilit deja pe „planeta roșie”? Cum ar arăta viața pe Marte? Am fi capabili să trăim la suprafață sau ar trebui să ne ascundem sub suprafaţă, pentru a fi protejaţi de toată radiația solară la care este expus Marte? Am reuși să-l terraformăm?
Vreţi să plecaţi de pe această planetă? Ei bine, luați în considerare Marte… a 4-a planetă de la Soare. Distanţa faţă de Pământ poate varia de la 56 de milioane de km până la 401 milioane km distanță. Marte are aproximativ 53% la sută din dimensiunea Pământului, ceea ce o face a doua cea mai mică planetă din sistemul nostru solar (după Mercur). Marte este numit aşa după zeul roman al războiului. Prima navă spațială a ajuns pe Marte în 1965 și a fost numită Mariner 4.
Marte are două luni, Phobos și Deimos. De asemenea, găzduiește cel mai mare munte cunoscut din sistemul solar și are cele mai mari furtuni de praf înregistrate. Marte și Pământul au aproximativ aceeași masă. Marte capătă culoarea roșie distinctivă din mineralele bogate în fier care îi acoperă suprafața. Temperatura de pe Marte poate scădea până la -153 de grade Celsius și poate crește până la maxim 20 de grade Celsius.
Diverse descoperiri de-a lungul anilor sugerează că Marte ar fi putut avea viață la un moment dat. În 2014, robotul spaţial „Mars Curiosity Rover” de la NASA a descoperit pe Marte zone de metan, ceea ce sugerează că Marte ar fi putut avea un fel de viață la un moment dat. Oamenii de știință au găsit, de asemenea, dovezi ale apei și ale altor necesități pentru viața umană prezente pe planetă. Cu toate acestea, aceste oceane antice ar furniza aproximativ 1% din apa prezentă în oceanele Pământului. Există și alte caracteristici ale Pământului care au fost prezente și pe Marte. Există dovezi că Marte obișnuia să aibă calote polare de gheață.
Deci, ce s-ar întâmpla dacă am fugit pe planeta roșie? Dacă ne-am muta cu toții pe Marte? Chiar dacă am merge acolo cu cea mai rapidă navă spațială lansată vreodată de pe Pământ, am face o călătorie cuprinsă între 40 de zile şi 9,5 luni, în funcție de poziția planetelor. Și după tot acest timp petrecut în spațiul cosmic, veți vedea în sfârșit la orizont un Marte uscat și lipsit de viață. Dar aţi fi capabil să supraviețuiţi acolo? Oricum, de ce aţi avea nevoie pentru a supraviețui pe Marte?
În primul rând, ar trebui să vă dați seama cum să produceți oxigen pentru a respira. Atmosfera marțiană este foarte subțire și are 95% dioxid de carbon. Nu am putea aduce de pe Terra tot oxigenul de care ai nevoie pentru a supraviețui, dar l-am putea extrage din CO2 cu mașini precum „MOXIE” de la NASA. Acest oxigen ar putea oferi și propulsor lichid de oxigen, de care ai nevoie pentru a ridica o rachetă de pe Marte şi ajunge înapoi pe Pământ.
Mâncarea? Nu există sol pe Marte în care să crească hrană. În schimb, am putea folosi hidroponia, cultivând culturile într-o soluție minerală și nutritivă, fără sol.
Unde am putea trăi? Împreună cu ceilalți coloniști, probabil ați locui în clădiri gonflabile sub presiune. Dar este mai probabil să mergeţi în subteran. Deoarece Marte nu are câmp geomagnetic global și, deoarece atmosfera sa este atât de subțire, nivelurile de radiație pe orbita de deasupra lui Marte sunt de 2,5 ori mai mari decât la Stația Spațială Internațională. Este prea multă radiație solară pentru ca oamenii să o suporte.
Dacă aţi vrea să ieșiţi afară și să vă plimbaţi, aţi avea nevoie de un costum spațial pentru a compensa presiunea atmosferică aproape absentă și pentru a bloca radiațiile. Costumul dvs. v-ar ține și de cald, ceea ce este important pentru că temperaturile pe Marte sunt foarte scăzute. Cea mai rece iarnă de pe Pământ este paradisul în comparație cu iarna medie marțiană. Temperaturile ar fi de până la -55 °C pe Marte. Și mai rece ar fi la poli, unde temperaturile pot scădea până la -153°C.
O zi pe Marte este cu doar 40 de minute mai lungă decât o zi pe Pământ. Totuși, un an pe Marte ar fi aproape de două ori mai lung. Dacă aţi locui în emisfera nordică, v-aţi bucura de 7 luni de primăvară și de 6 luni de vară. Apoi ar fi o toamnă de 5 luni și alte 4 luni de iarnă. Și nu numai că temperaturile sunt scăzute, dar ele se pot schimba dramatic într-o săptămână. Aceste variații duc adesea la furtuni puternice de praf. Nu v-ar face rău, dar ar avea probleme toate componentele electronice.
Dacă aţi dori să comunicaţi electronic cu cineva de acasă ar fi aproape imposibil, pentru că orice aţi spune ar dura aproximativ 15 minute pentru a ajunge pe Pământ. Amintiți-vă, de asemenea, că gravitația de pe Marte este aproximativ o treime faţă de cea a Pământului. Aşa că ar trebui să învăţaţi din nou să mergeţi.
Ţinând cont de toate acestea, încă aţi mai vrea să vă mutați pe planeta roșie?