Alma-Ata (Almaty) este cel mai mare oraș din Kazahstan, cu o populație de circa 1,5 milioane de locuitori. A fost capitala Kazahstanului între 1929 și 1998, dar în 1998 s-a hotărât ca Astana să fie noua capitală a Kazahstanului. De ce s-a hotărât aşa ceva? Este vorba în principal despre cutremurele din Almaty și faptul că Nursultan Nazarbaev, primul președinte a Kazastanului, a dorit să rămână în istorie ca cel care a construit noua capitală. Un alt lucru negativ despre Almaty este faptul că acolo nu bate niciodată vântul din cauza lanțului muntos Tien Shan care înconjoară orașul și poate fi urât vara. Locul devine foarte prăfuit din cauza asta și, ca urmare a poluării citadine tinde să rămână într-un smog, ca urmare a lipsei fluxului de aer.
Înainte de a fi numit Astana în 1997, numele anterior al orașului era Akmola, dar avea aproximativ 250.000 de locuitori la acea vreme, fiind plasat în principal pe malul drept al râului Ishim. În prezent, Astana are circa 1.350.000 de locuitori și continuă să crească. Pentru scurt timp (2019-2022), Astana a fost numit şi Nursultan, în onoarea președintelui Nursultan Nazarbaev, dar în 2022 s-a revenit la vechea denumire de Astana.
Kazahstanul este o ţară aflată în Asia Centrală, fiind al 9-lea stat din lume ca suprafaţă (2.727.300 kmp). Teritoriul a fost locuit de triburi nomadice, kazahii constituind un grup distinct începând cu secolul al 15-lea. Ruşii au încorporat teritoriul Kazahstanului în Imperiul Rus pentru aproape 2 secole (1731-1917). Kazahstanul este o ţară foarte bogată în resurse naturale: uraniu, crom, aur, cupru, zinc, fier şi cărbune. Este un mare exportator de diamante şi are în subsol mari cantităţi de petrol şi gaze naturale.
Mulţi zic că nu e întâmplător faptul că Akmola a fost redenumită ca Astana în 1997; Astana este anagrama lui Satana; adică, dacă schimbăm ordinea lui „s” cu „a” în cuvântul Astana rezultă Satana. Începând cu anii 1990, în Astana au fost construite mai multe clădiri cu aspect ocult: Monumentul Bayterek, Piramida păcii, Stâlpii masonici, Palatul prezidenţial. Citiţi mai multe în acest articol: Astana din Kazahstan, capitala malefică a ocultiştilor şi a francmasonilor?