De ce când e frig, puteţi vedea „norişorii” care vă ies din gură?

Iarna, când e frig, şi mergeţi sau vă jucaţi pe-afară, în aer liber, puteţi vedea cum din gură vă ies nişte „nori“ albicioşi, care plutesc în faţa voastră, ca ceaţa. Însă dacă afară e cald, nu vedeţi nimic când respiraţi. De ce?
Aerul cald, care iese din plămânii voştri atunci când respiraţi, este umed, adică el conţine apă, sub forma unui abur, asemănător cu cel care se ridică dintr-o oală ce fierbe. Vara, pe căldură, respiraţia voastră umedă şi încălzită în interiorul corpului se combină cu aerul cald care vă înconjoară. Nu există atunci diferenţe mari de temperatură (de căldură) între aerul din jur şi cel pe care-l daţi afară prin gură şi prin nas.
În zilele reci ale iernii nu este tot aşa, ci dimpotrivă. Răcindu-se în atmosferă, vaporii pe care-i scoateţi când respiraţi, se transformă într-un fel de nor mic, adică într-o formă vizibilă a apei, formată din multe, mici picături.
Iată o experienţă amuzantă, pentru a produce un nor, într-o sticlă. Pentru aceasta aveţi nevoie de o sticlă de lapte goală, un dop potrivit pe măsura gâtului ei, un tub metalic sau din material, plastic, puţin spirt medicinal şi praf de cretă. Perforaţi mai întâi dopul (cu un cui înroşit) şi treceţi prin el tubul până la jumătatea lungimii acestuia. Umeziţi bine pereţii sticlei cu un amestec de spirt şi apă în părţi egale, apoi scurgeţi-o. Interiorul sticlei va rămâne umed. Aruncaţi în sticlă un vârf de cuţit de praf fin de cretă şi astupaţi-o cu dopul în care se găseşte înfipt tubul. Apoi suflaţi în tub cu toată forţa. Praful se va împrăştia şi aerul din interior se va comprima.
După aceasta aspiraţi energic prin tub, trăgând cât mai mult aer în piept dintr-o răsuflare. De data aceasta, aerul se va dilata şi, spre surpriza celor din jur, în interiorul sticlei se va forma… un nor! Explicaţia fenomenului constă în aceea că, prin comprimare, aerului i se ridică temperatura. Or, când aerul este cald poate conţine mai multă umiditate decât aerul rece. Prin dilatare însă, aerul se răceşte şi astfel se formează picături minuscule de apă, care alcătuiesc norul-surpriză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate