Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Potrivit oamenilor de ştiinţă, atunci când doi oameni se sărută, schimbă între ei 9 ml de apă, 0,7 miligrame de proteine, 0,71 mg de grăsimi și undeva între 10 milioane și 1 miliard de bacterii. Aşadar, oamenii se expun la riscuri ce pot include boli, infecții sau respirații urât mirositoare. Şi totuşi, ei o fac. De ce? Ei bine… știința încă lucrează să afle „secretul”. Iar cea mai probabilă explicație pare să fie aceea că sărutul este o strategie de testare a codului genetic al unui potențial partener.
Ideea este că, dacă un partener are gust rău pentru tine, îți pasă mai puțin de ceea ce a mâncat la prânz, ci mai mult de detectarea genelor complexului major de histocompatibilitate (MCH). Oamenii sunt capabili să guste și chiar să miros genele MHC, ceea ce poate indica exact cantitatea potrivită de biodiversitate pentru a vă optimiza șansele de a avea un copil sănătos. Așa că poate că Betty Everett a avut dreptate când a cântat „It’s in his kiss”, adică „Totul se află în sărut”.
Sursa: articolul „Ask Smithsonian: Why Do We Kiss?” / smithsonianmag.com