În 1985, în timpul primei întâlniri de la Geneva, președintele american Ronald Reagan l-a surprins pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov. În timpul unei plimbări private, liderul american l-a întrebat direct pe omologul său sovietic: „Dacă Statele Unite sunt atacate de extratereștri, putem conta pe asistența dumneavoastră militară?” Majoritatea experților sunt siguri că acesta nu a fost altceva decât o întrebare retorică, o încercare de a găsi măcar un punct de contact cu Moscova pentru dialog. Există însă cei care consideră că președintele american, pasionat de subiectul OZN-urilor, s-a temut serios de un astfel de scenariu.
Până în 1985, când a avut loc întâlnirea de la Geneva, relațiile dintre URSS și SUA puteau fi descrise drept una dintre cele mai ostile din întreaga perioadă a războiului rece. Prima întâlnire dintre președintele american și secretarul general sovietic a avut loc la Geneva în noiembrie 1985. Părțile nu s-au pus de acord cu nimic: Reagan l-a considerat pe Gorbaciov drept un „bolșevic cu capul dur”, iar Gorbaciov l-a numit pe liderul american „un dinozaur retrograd”.
Abia câțiva ani mai târziu s-a știut că la acea întâlnire nu s-au discutat doar problemele reducerii arsenalelor nucleare, ci și crearea unei alianțe militare în cazul unei ipotetice invazii a unei civilizații extraterestre. Sună, desigur, de necrezut, dar acest fapt a fost confirmat ulterior atât de Gorbaciov, cât și de Reagan însuși. Discuția a avut loc în privat, departe de membrii delegațiilor guvernamentale. Doar interpreții erau alături de cei doi lideri. Reagan l-a întrebat pe Gorbaciov dacă URSS va oferi asistență militară Statelor Unite în cazul unei invazii extraterestre. Liderul sovietic a fost surprins, dar a răspuns fără ezitare că, fără îndoială, într-un asemenea caz, URSS și SUA vor fi de aceeași parte.
În cazul unei amenințări ipotetice la adresa umanității, URSS era gata să lase deoparte diferențele și să acționeze ca un aliat. Deși această amenințare era teoretică, lui Reagan i-a fost clar că noua conducere sovietică era ghidată mai mult de considerații pragmatice decât de dogme pur ideologice.
Cu toate acestea, există o altă viziune asupra dialogului dintre cei doi lideri. Unii cercetători cred că Reagan se temea serios de o invazie extraterestră și cererea lui nu era făcută întâmplător, ci era o propunere reală pentru o alianță militară care să protejeze Pământul de o amenințare ipotetică. Dintre toți președinții americani, Reagan a fost poate cel mai obsedat de OZN-uri. Extratereștrii spațiali au fost menționați în mod regulat de președinte în discursurile publice. Există cel puțin 10 declarații publice cunoscute ale lui Reagan pe acest subiect, inclusiv în conversațiile cu liderii politici.
Cel mai cunoscut discurs de acest gen a fost discursul președintelui american la sesiunea Adunării Generale a ONU din 1987, la doi ani după întâlnirea cu Gorbaciov. Atunci Reagan a declarat că invazia extraterestră va deveni un factor unificator, datorită căruia toate diferențele, conflictele și disputele pământești vor dispărea și oamenii vor deveni cu adevărat uniți în fața acestei amenințări.
Jurnalistul David Clark, în cartea sa „Out of the Shadows: UFOs, the Establishment and Official Cover Up”, susținea că Colin Powell, viitorul secretar al Apărării al SUA și la acea vreme consilier al lui Reagan, a șters în mod regulat referințele la „umanoizi, extratereștri și farfurii zburătoare” din discursurile sale.
Unii conspiraţionişti sunt chiar siguri că celebra Inițiativă de Apărare Strategică (alias programul „Războiul Stelelor”), care era un sistem parțial de apărare antirachetă din spațiul cosmic, nu a fost concepută deloc împotriva URSS, ci doar în cazul unui atac ipotetic din spațiul extraterestru.
O altă versiune explică gestul lui Reagan spunând că acestuia îi era teamă că URSS ar putea să stabilească cumva contact cu civilizațiile extraterestre și să le folosească tehnologiile pentru a câștiga războiul rece. Sună incredibil, dar încă din anii 1960, o teorie a conspirației s-a bucurat de o oarecare popularitate în cercurile dreptei radicale a conservatorilor americani, conform căreia liderii sovietici și-au primit tehnologiile avansate de la umanoizi extratereştri. În sprijinul acestui fapt, ei se referă la o relatare a senatorului Richard Russell, care a vizitat mai multe orașe din URSS în anii 1950. Russell a observat un OZN în Caucazul sovietic, decolând dintr-un loc plin cu oameni, și a ajuns la concluzia că în mod sigur comuniștii colaborează cu forțele extraterestre. Este adevărat că nu există nicio dovadă a acestei povești; Russell însuși nu a vorbit niciodată public pe această temă.
În concluzie, este greu de spus de ce Reagan l-a întrebat pe Gorbaciov despre o alianţă împotriva extratereștrilor. Într-un fel sau altul, alianța militară a celor două țări în apărarea umanității nu a mai avut loc.