Mai multe râuri din Alaska devin portocalii, iar oamenii de știință încearcă să afle de ce se întâmplă acest lucru. În ultimii ani, oamenii de știință au observat că pârâurile și râurile s-au transformat într-un portocaliu vibrant în toată regiunea arctică a Alaska.
Potrivit autorităţilor, recenta colorare ciudată a râului Salmon, un râu sălbatic și pitoresc din Parcul Național Kobuk Valley, a devenit îngrijorătoare. Datele au arătat că apa râului era curată înainte de 2019, dar în vara acelui an, apele limpezi ale Salmon-ului au devenit brusc portocalii-verzui. Acest lucru se întâmplă și în cazul afluenţilor din jurul râului Brooks din Alaska.
Oamenii de știință cred că schimbările climatice sunt de vină. Studiile au arătat că Arctica (ce se găseşte în apropierea Alaskăi) se încălzește într-un ritm mai rapid decât restul lumii. Ce cauzează acest lucru? Se crede că creșterea temperaturii a făcut ca permafrostul să se dezghețe. Totuşi, încă nu se știe cum dezghețarea permafrostului a transformat râurile în portocaliu. Unii cercetători cred că acidul din minerale evacuează fierul din roca de bază, iar atunci când acele sedimente intră în contact cu apa și aerul, se oxidează și capătă o culoare portocalie.
O altă teorie este aceea că dezghețarea solului de sub permafrost permite bacteriilor să reducă fierul oxidat. Fierul redus, spre deosebire de fierul oxidat, este solubil în apă. Când apele subterane o transportă într-un flux oxigenat, se oxidează din nou, transformând fluxul în portocaliu. Aflarea cauzei fenomenului este importantă pentru a înțelege posibilele sale repercusiuni ecologice, inclusiv riscul pe care îl poate prezenta pentru mediul înconjurător.