Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Conform istoriografiei oficiale, inelele lui Saturn nu au fost descoperite decât în secolul al XVII-lea, odată cu inventarea telescopului. Galileo Galilei a fost primul care a observat inelele lui Saturn în 1610 folosind telescopul său, dar nu a putut să le identifice ca atare. El i-a scris ducelui de Toscana că „planeta Saturn nu este singură, ci este compusă din trei, care aproape se ating una de celalaltă, și care nu se mișcă și nu se schimbă niciodată una faţă de alta”. Astronomul olandez Christiaan Huygens, în 1655, a fost primul care a descris cu exactitate inelele lui Saturn ca pe un disc care înconjoară planeta.
Dar, avem opera lui Macrobius – „Saturnalia”. Macrobius (370-430) a trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, în timpul Antichității târzii, şi a fost un istoric roman renumit. Iată ce scria Macrobius despre planeta Saturn cu 1.200 de ani înaintea lui Galileo Galilei: „Și Saturn este reprezentat cu picioarele legate între ele și, deși Verrius Flaccus spune că nu cunoaște motivul… Apolodor spune că pe tot parcursul anului Saturn este legat cu o legătură de lână, dar este eliberat în ziua sărbătorii sale”.
Statuia lui Saturn de pe Capitolul roman avea lanţuri în jurul picioarelor sale, iar Macrobius, în secolul al V-lea d.Hr., se întreba: „Dar de ce este zeul Saturn în lanțuri?”
În plus, inelele lui Saturn erau cunoscute și de amerindieni înainte ca Columb să descopere (oficial) America la sfârşitul secolului al XVI-lea, aşadar înainte ca telescopul să fie inventat la începutul secolului al XVII-lea. Astfel, un panou antic din lemn gravat din Mexic arată planetele sistemului solar; iar una dintre aceste planete este Saturn, ușor de recunoscut după inelele sale.