Șansele de viață extraterestră din galaxia noastră sunt mult mai probabile decât credem, după ce oamenii de știință au descoperit „cantități semnificative” de molecule organice mari care înconjoară stelele tinere. Dr. John Ilee, cercetător la Universitatea din Leeds, care a condus studiul, a declarat că rezultatele sugerează că toate condițiile chimice de bază care au condus la viața pe Pământ ar putea exista mult mai des în Calea Lactee.
Echipa a studiat discurile de materie care se învârt în jurul stelelor și care în cele din urmă se vor uni pentru a forma planete. Ei au găsit rezervoare mari de molecule precursoare care sunt puncte de plecare către moleculele complexe necesare vieții, cum ar fi zaharurile, aminoacizii și acidul ribonucleic. Fiecare moleculă emite lumină la lungimi de undă diferite, producând o „amprentă” spectrală unică, care poate fi preluată de telescoape.
Echipa a studiat datele de la radiotelescopul Alma din Chile, căutând amprentele moleculare care înconjoară noile stele. Analiza lor arată că moleculele sunt între 10 și 100 de ori mai prezente decât au prezis datele iniţiale.
Regiunile de discuri de materie în care au fost găsite moleculele sunt, de asemenea, locul unde se formează asteroizii și cometele. Mulți oameni de știință cred că viața a fost însămânțată pe Pământ prin bombardament de asteroizi și comete care conțin molecule organice mari. Acesta sugerează că același mecanism poate funcționa în toată galaxia și nu numai.
„Rezultatul cheie al acestei lucrări arată că aceleași ingrediente necesare pentru însămânțarea vieții pe planeta noastră se găsesc și în jurul altor stele”, a spus dr. Catherine Walsh, un alt cercetător de la Universitatea din Leeds.