Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Deși Venus este uneori menționată ca „geamănul Pământului”, condițiile sale actuale de suprafață sunt drastic diferite, făcând planeta inospitalieră vieții. Nu numai că apa lichidă nu poate exista din cauza temperaturilor și presiunilor extreme de sub stratul gros de nori, dar și mai important, ea este aproape absentă din atmosfera venusiană. Însă, folosind date de la instrumentul Solar Occultation in Infrared (SOIR) de pe sonda spațială Venus Express a Agenţiei Spaţiale Europene, cercetătorii planetari au descoperit o creștere neașteptată a abundenței a două variante de molecule de apă – H2O și HDO – în mezosfera lui Venus (H = hidrogen; O = oxigen; D = deuteriu). Acest fenomen ne arată posibilitatea ca Venus să fi fost locuibilă în trecut.
În prezent, Venus are temperaturi în jur de 460 de grade Celsius și presiuni de aproape 100 de ori mai mari decât Pământul. Atmosfera sa, acoperită de nori groși de acid sulfuric și picături de apă, este extrem de uscată; cea mai mare parte a apei se găsește sub și în interiorul acestor straturi de nori. Cu toate acestea, Venus poate să fi susținut cândva la fel de multă apă ca și Pământul.
Autorul unui nou studiu, dr. Hiroki Karyu, de la Universitatea Tohoku, spune că, în general, este acceptat faptul că Venus și Pământul au avut inițial un raport similar HDO/H2O. Cu toate acestea, raportul observat în atmosfera lui Venus (sub 70 km) este de 120 de ori mai mare, indicând o îmbogățire semnificativă în deuteriu în timp. Această îmbogățire se datorează în primul rând radiației solare care descompun izotopologii apei din atmosfera superioară, producând atomi de hidrogen (H) și deuteriu (D). Deoarece atomii de hidrogen scapă în spațiu mai ușor datorită masei lor mai mici, raportul HDO/H2O crește treptat.
Sursa: studiul ştiinţific „Unexpected increase of the deuterium to hydrogen ratio in the Venus mesosphere” / pnas.org